МОЗ просить тимчасово припинити планові госпіталізації по Україні

МОЗ просить тимчасово припинити планові госпіталізації по Україні

Міністерство охорони здоров’я просить тимчасово припинити планові госпіталізації по Україні. Згідно з листом МОЗ, така необхідність викликана через російську агресію і можливі аварійні вимкнення електро-, тепло- та водопостачання.

Про це РБК-Україна повідомила керівник пресслужби Департаменту охорони здоров’я КМДА Наталія Вишневська.

В медзакладах регіонів та Києва просять перевірити можливість використання резервного живлення, тепла, незалежних джерел водозабору, запасу ліків тощо.

“Важливо зазначити, що рішення про плановість госпіталізації ухвалює лікар. Водночас є окремі стани – не ургентні, коли, наприклад, зволікання навіть з плановим лікуванням може ускладнити лікування певної патології пізніше. Тоді лікар може ухвалювати рішення про госпіталізацію. І ніхто не скаже йому, що цей випадок є плановим чи не плановим. Це відпрацьований механізм. Ми вже його застосовували під час спалаху COVID-19”, – пояснила Вишневська.

Нагадаємо, раніше в МОЗ попереджали, що в країні в разі тривалого відключення світла призупинять планові госпіталізації та операції у лікарнях, щоб не перевантажувати медзаклади. Глава МОЗ Віктор Ляшко своєю чергою запевняв, що українські лікарні не закриватимуться навіть в умовах блекауту.