ДПА в Кам’янському повертається, хто і як складатиме іспити

ДПА в Кам’янському повертається, хто і як складатиме іспити

Державна підсумкова атестація в закладах середньої освіти Кам’янського в 2023 році повертається. Хто і як складатиме іспити, розповіли правники.

 

З 2020-го учні 4 та 9 класів не писали іспити через епідемію, нагадують правники Кам’янського центру надання безплатної правової допомоги. А у 2022 році Міністерство освіти та науки України скасувало ЗНО та шкільні іспити навіть для одинадцятикласників через повномасштабне російське вторгнення в Україну. Зарахування у виші відбувалося за підсумками мультимедійного тесту.

У 2023 році державна підсумкова атестація (ДПА) повертається.

Державна підсумкова атестація 2023 року буде проводитися для учнів 4, 9 і 11 класів. Її проведуть в українських закладах середньої освіти у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

За наказом МОН № 808 від 12.09.2022, у 2022/2023 році ДПА для учнів, які закінчують здобуття початкової, базової і середньої освіти, буде проводитися у закладі освіти письмово.

Учні 9 класів складатимуть іспити з ДПА із чотирьох предметів. Обов’язковими предметами для 9 класу будуть українська мова та математика.

Третій предмет для учнів обиратиме педагогічна рада школи (або історія України, або іноземна мова). Четвертий предмет можна буде обрати учню самостійно. В списку є географія, хімія, фізика, історія України, біологія й іноземна мова.

Після 4 класу школярі складатимуть ДПА з математики, української мови. А якщо у класі вивчали мову національної меншини або корінного народу, то іспит потрібно складати і з неї.

Одинадцятикласники складатимуть ДПА у формі ЗНО. Учням 11 класів необхідно скласти іспити із таких предметів: іноземна мова або історія України, українська мова, математика.

Предмет, який можна обрати самостійно: іноземна, фізика, історія України, хімія, географія.

Також можна скласти іспит із мови національної меншини або корінного народу, якщо вона вивчалася у школі, та якщо один із батьків дав дозвіл та заяву на здачу цього предмету.