Як безоплатно отримувати ліки за хвороби Паркінсона

Як безоплатно отримувати ліки за хвороби Паркінсона

Ліки у разі хвороби Паркінсона включені в програму реімбурсації «Доступні ліки». Це означає, що українці можуть їх отримати безоплатно або з невеликою доплатою, повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

Загалом в програмі передбачено шість торгових назв препаратів. Міжнародні непатентовані назви – Біпериден (Biperiden) та Леводопа + Карбідопа (Levodopa + Carbidopa).

Щоб почати отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою потрібно:

– Звернутися до невролога.

Лікар складе індивідуальний план лікування та внесе його в Електронну систему охорони здоров’я. На основі плану лікування невролог випише перший рецепт. Наступні рецепти зможуть виписувати також лікарі первинної медичної допомоги: сімейний лікар, терапевт або педіатр.

Нагадуємо, що під час воєнного стану рецепт може бути електронний або паперовий.

За відсутності світла або інтернету лікар випише паперовий рецепт на Формі рецептурного бланка №1. Паперовий рецепт лікар має засвідчити своїм підписом та печаткою.

– З рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації. Головна умова – наявність в аптечного закладу договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою «Доступні ліки».

Термін дії рецепта становить 30 днів.

– Покажіть електронний або паперовий рецепт працівнику аптеки. Аптекар запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також може підказати, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.

Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна через:

– дашборд на сайті НСЗУ – https://bit.ly/3ZtnQqv – на 2-й сторінці в меню зліва оберіть область або ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації;

– контакт-центр НСЗУ за номером 16-77;

–  чат-бот «Спитай Гриця» – https://t.me/SpytaiGrytsia_bot.

Довідка: за інформацією НСЗУ, з початку  2023 року вже 3 984 пацієнти з хворобою Паркінсона отримали відповідні ліки.