З 1 квітня зміниться механізм надання соцпослуг та послуг догляду за потерпілими на виробництві

З 1 квітня зміниться механізм надання соцпослуг та послуг догляду за потерпілими на виробництві

З 1 січня в Україні вступила в дію нова редакція Закон у №1105 (“Про загальнообовʼязкове державне соціальне страхування”). Згідно з попередньою редакцією Закону, соціальні послуги та послуги догляду потерпілі на виробництві отримували в грошовому еквіваленті. Зміни передбачають, що вже з 1 квітня соціальні послуги та медичний догляд надаватимуться саме як послуги, через мережу інфраструктури, а держава оплачуватиме їх надавачам. 

Потрібніше про те, що зміниться для українців, які потребують відповідних послу розповіли у Міністерстві соціальної політики України.

Нова редакція Закон у №1105 (“Про загальнообовʼязкове державне соціальне страхування”) визначила, що соціальні послуги й послуги медичного догляду для громадян, які потерпіли внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, мають надаватись відповідно до вимог Законів України “Про соціальні послуги”,  “Про реабілітацію”, “Про реабілітацію осіб з інвалідністю”.

До цього часу, попри наявні в попередній редакції Закону №1105 формулювання, що потерпілі на виробництві мають отримувати соціальні послуги й спеціальний медичний догляд, фактично такі соціальні послуги та послуги догляду потерпілі на виробництві отримували в грошовому еквіваленті.

Відповідно до нової редакції Закону, соціальні послуги та медичний догляд надаватимуться саме як послуги, через широку мережу інфраструктури, яка є в державі, а держава оплачуватиме надавачам відповідні послуги.

Таким чином, право громадян на соціальні послуги та всі страхові виплати було збережено повною мірою, натомість змінився  механізм реалізації цього права.

На виконання вимог Закону, Міністерством соцполітики, спільно з фахівцями Фонду соціального страхування, Пенсійного фонду, Міністерства охорони здоров’я та експертами розроблено два проєкти Постанов Кабінету міністрів, які дозволять забезпечити наданням соціальних послуг, послуг медичного догляду, допоміжними засобами реабілітації (ДЗР), медичними засобами всіх потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання (відповідно до оцінки потреб індивідуально кожного).

Найближчим часом ці постанови буде винесено на розгляд Уряду, і вже з  квітня 2023 року потерпілі на виробництві зможуть повноцінно користуватись всією інфраструктурою соціальних послуг, а також послугами медичного догляду, що надаються відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я та Закону України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”, надання допоміжних засобів реабілітації (ДЗР) тощо.

Серед послуг, які раніше оплачувались ФССУ, послуга стороннього догляду та послуга побутового обслуговування (в редакції постанови ФССУ) наразі повністю покриваються соціальною послугою «догляд вдома»; послуга спеціального медичного догляду – медичною послугою «мобільна паліативна допомога». При цьому, відповідно до проєкту Постанови, потерпілим на виробництві зможуть надаватись не тільки ці, а й будь-які інші медичні послуги.

Разом зі страховими виплатами, держава забезпечує надання послуг, а також можливість для потерпілого і його родини обрати на власний розсуд:  доглядати рідного самим (з відповідною оплатою послуги), чи держава оплатить роботу професійного надавача послуги. Тоді члени родини зможуть продовжити свою економічну активність.

Якщо, за бажанням людини, соціальна послуга догляду вдома надаватиметься кимось з рідних як надавача соціальних послуг, відповідно до пропозицій Мінсоцполітики (які мають бути підтримані Урядом), Пенсійний фонд оплачуватиме послугу, а загальна сума оплати становитиме більше ніж 10 тис. грн. Ця сума перевищує розмір сум, які раніше оплачував ФССУ. У такому випадку родич, що здійснюватиме догляд за потерпілим, подаватиме відповідну звітність, аби отримувати оплату, а держава могла контролювати, кому і за що саме сплачує кошти.

У відомстві зауважили, що самому потерпілому на виробництві або від професійного захворювання, крім договору з надавачем послуг, інших документів підписувати/ подавати не потрібно.

Детальний механізм отримання соціальних послуг буде оприлюднено після прийняття відповідних постанов.