Аутизм – не вирок, нагадують лікарі Кам’янського

Аутизм – не вирок, нагадують лікарі Кам’янського

Автор: Валентин Фіголь.

Аутизм – це серйозна проблема з психікою, але не вирок, нагадують лікарі Кам’янського КЗОЗ «Міський медичний центр здоров’я та медицини спорту».

Діагноз «аутизм», зазначають лікарі, трапляється досить часто – один випадок на 100-160 дітей. Проте ця цифра дуже приблизна. Частіше на аутизм страждають хлопчики, ніж дівчатка (приблизно у співвідношенні 4:1).

Щороку на початку квітня відзначається Всесвітній день розповсюдження інформації про аутизм. Цей захід запроваджено рішенням Генеральної асамблеї ООН з метою привернення світової уваги до дітей та дорослих, які живуть з аутизмом.

Аутизм – це розлад розвитку, коли мозок і нервова система функціонують нетипово. Людині інакше даються спілкування, соціальні взаємодії, поведінкові норми через наявні проблеми з рухом і дрібною моторикою, мовою та інтелектуальними здібностями. Проявляється аутизм по-різному, кожна людина може мати індивідуальні симптоми. Ці симптоми можна визначити вже у віці до трьох років.

Основні причини аутизму – органічні ураження центральної нервової системи внаслідок патології вагітності та пологів, запальних процесів головного мозку, перенесених черепно-мозкових травм.

Аутизм – це не вирок. За умови своєчасної діагностики та вчасно розпочатої реабілітації спільними зусиллями спеціалістів різного профілю можливо не лише контролювати й полегшувати симптоми захворювання, а й у багатьох випадках домогтися впевнених результатів у соціальній адаптації, що сприяє більш повноцінному життю.

Ліків, здатних вилікувати аутизм, не існує, але багато з них можуть полегшити симптоми (зняти больовий синдром, зменшити нервозність, гіперактивність або алергію). Якщо поведінка небезпечна або виходить з-під контролю, можуть бути рекомендовані психотропні препарати.

Соціальна терапія за допомогою групових занять вчить дітей з аутизмом правильно взаємодіяти ділячись, співпрацюючи, змінюючи один одного, ставлячи запитання і відповідаючи на запитання тощо. Логопеди допомагають розвинути вміння використовувати мову в соціальних умовах. Якщо дитина не розмовляє, навчають базових навичок спілкування за допомогою жестів. Фізичні терапевти працюють над моторними навичками, володінням своїм тілом за допомогою вправ і рухливих ігор. Поведінкова терапія фокусується на опановуванні дитиною певних навичок, таких, як повсякденні завдання із самообслуговування (зав’язування шнурків, чищення зубів тощо). Для розвитку соціальних навичок використовуються ігрові методи, які засновані на власних інтересах, сильних сторонах і рівні розвитку дитини для підвищення емоційних, соціальних та інтелектуальних навичок.

Батькам дитини з аутизмом варто знати, що це всього лише діагноз. З ним потрібно вчитись жити, хоч це і виснажує психологічно. В наш час багато можливостей для розвитку дитини – садки та школи для аутистів. Для батьків – групи в соціальних мережах, спеціалізовані корекційні заклади, які пропонують психологічні консультації та супровід батьків «особливих» дітей.

“Не потрібно докоряти собі й соромитися. Для своєї дитини ви найкращі батьки у світі, які роблять усе, що можуть”, – зазначають лікарі.