Як зробити проект бюджету участі та навіщо Кам’янському вічнозелені рослини

Як зробити проект бюджету участі та навіщо Кам’янському вічнозелені рослини

Уперше в Кам`янському відбудеться міський форум громадських проектів бюджету участі. Під час Форуму учасники пройдуть шлях підготовки громадського проекту від початку до кінця та у підсумку матимуть на руках вже підготовлений проект власного авторства.

Автор: Валентин Фіголь.

Допомога активістам

Торік мешканці нашого міста виявили високий рівень активності під час подачі громадських проектів. Враховуючи високий попит на бюджет участі, міська рада спільно із Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ проводять загальноміський Форум із написання громадських проектів.

До участі у Форумі запрошуються усі мешканці міста. Захід відбудеться 11 березня о 14 годині у Центрі позашкільної роботи за адресою: майдан Петра Калнишевського, 1А, 3 поверх, зала видовищних заходів. Вхід для усіх бажаючих вільний.

У програмі заходу:

  • поступ громадського бюджету в Україні: принципи, реалізація;
  • найкращі практики бюджету участі Кам`янського від їх авторів;
  • підготовка громадських проектів на Конкурс 2019 року;
  • консультації зі спеціалістами профільних департаментів та управлінь міської ради;
  • експрес-відповіді на експрес-запитання;
  • майстер-клас з малювання мрій для дітей активних мешканців;
  • гаряча та смачна кава.

Бажаючі зможуть оформити власний проект до бюджету участі. Залишиться лише завітати до одного з ЦНАПів міста з метою подання або завантажити його самостійно на спеціалізовану платформу https://kamianske-budget.e-dem.in.ua.

У разі виникнення питань, телефонуйте до департаменту економічного розвитку міської ради за номером: 55-41-31.

Щоб місто стало добрішим

Серед проектів минулого року лише один був екологічно спрямованим, і той не переміг у конкурсі. Цьогоріч один з перших проектів під назвою «Добре місто», вже поданих на розгляд комісії, стосується якраз екології.

Посадити в місті вічнозелені дерева – кедри, зокрема, пропонує кам’янчанка Тереза Гейко. По-перше, вічнозелені дерева здатні прикрасити пейзаж будь якої пори року, поки інші дерева стоять голі. По-друге, смола та глиця дерев мають ароматерапевтичні властивості. По-третє, є версія, що кедри позитивно впливають на енергоінформаційну структуру населеного пункту, зауважила автор проекту. Тобто ці дерева поліпшують атмосферу міста хімічно та енергетично.

Кедри Т. Гейко пропонує саджати там, де за ними буде забезпечено нагляд та догляд. Наприклад, на території навчальних закладів міста. «Якщо саджати дерева вийдуть багато добрих людей та чистих душею дітей – місто стане добрішим, людянішим», – сподівається автор проекту.