Легалізацію медичних препаратів з конопель розгляне Верховна Рада України

Легалізацію медичних препаратів з конопель розгляне Верховна Рада України

Електронна петиція до ВРУ з вимогою законодавчо врегулювати застосування конопель (канабісу, маріхуани) для науки та медицини https://itd.rada.gov.ua/services/Petition/Index/4871 набрала більше 25 тисяч голосів на свою підтримку та буде розглянута парламентом.

Автор: Валентин Фіголь.

Визнати очевидне

Автор петиції Генадій Шабас подав звернення 30 січня, і необхідна кількість підписів була зібрана за півтора місяці.

«Сьогодні в Україні понад два мільйони громадян позбавлені доступу до ефективного лікування. Серед них: більше 20 тисяч дітей з фармрезистентними формами епілепсії, сотні тисяч онкохворих, більше ста тисяч паліативних пацієнтів, десятки тисяч ветеранів війни із посттравматичним стресовим розладом, – сказано в петиції. – Ці тортури потрібно зупинити і для цього є реальна можливість – дати нашим співгромадянам доступ до ефективного лікування препаратами, якими користуються мільйони хворих у цивілізованих країнах. Ключовими складовими таких препаратів є фітоканабіноїди – активні компоненти, що містяться у коноплях.
Використання лікарських засобів на основі конопель врегульовано законами Канади, США, Австрії, Бельгії, Чехії, Данії, Хорватії, Фінляндії, Франції, Німеччині, Ірландії, Італії, Люксембурга, Нідерландів, Португалії, Словаччини, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Великобританії, Малайзії, Таїланді, Кореї, Польщі та інших. По всьому світу активно здійснюється реабілітація конопель, бо там ніколи (на відміну від України) не припинялася наукова робота щодо вивчення лікувальних властивостей цієї рослини. Водночас, в Україні усі канабіноїди знаходяться у списку речовин, які не можуть бути використані в медицині та наукових дослідженнях».

Підписанти петиції вимагають: «Законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з канабісу при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу та багатьох інших важких хвороб».

Люди вимагають забезпечити легальний доступ до ефективних методів лікування, легалізувати обіг медичних препаратів з фітоканабіноідами.

Петицію підтримали 15 громадських організацій та благодійних фондів, в тому числі ГО «Українська Асоціація Медичного Канабісу», БФ «Діти з гемофілією», БФ «СТОП рак», ВГО «Радість Руху» (Дитячий ревматоїдний артрит) , ГО «Психічне здоров’я», ГО «Афіна. Жінки проти раку».

Джерело внутрішнього спокою

Питання «канабіс – це зло чи благо» не таке й давнє. Про застосування конопель для лікування різних хвороб відомо з давніх давен мешканцям Азії , Кавказу, Африки. Наші предки теж застосовували коноплі як анти паразитарний засіб та проти хвороб дихальних шляхів. Лікарські властивості рослини відображені в літературі з фітотерапії.

Криміналізували коноплі В США. Хоча там препарати з конопель до того використовували проти мігрені та запалення шлунку. В 1938 році Cannabis було вилучено з вільного обігу в цій країні. 30 березня 1961 року ООН прийняла «Єдину конвенцію про наркотичні засоби», де коноплі були включені до Cписку I переліку наркотичних засобів.

В СРСР за коноплі почали переслідувати в 1960 році, коли було введено статтю 225 до Кримінального кодексу. Радянський Союз ратифікував Конвенцію ООН проти конопель.

Україна в ставленні до конопель йде шляхом СРСР. Сьогодні за зберігання 5 грамів конопель можна отримати штраф, а за більшу кількість – опинитись за гратами.

Лікарські властивості конопель – зокрема, безцінний при багатьох хворобах та стресах знеболюючий ефект, пов’язані з групою речовин – фітоканабіноідів. Ці  речовини хімічно схожі на ендоканабіноіди – речовини, які людський організм продукує для пом’якшення дії стресу. Вони відносяться до групи нейромедіаторів – речовин, що формують нервовий сигнал.

Наприклад, кілька років вчені досліджували таке відоме спортсменам явище, як «ейфорія бігуна» – коли спортсмен в певному психічному стані перестає відчувати біль і відчуває піднесення, навіть щастя. Дослідники встановили (див.: Dietrich, McDaniel, 2004. Endocannabinoids and exercise), що «ейфорію бігуна» викликають «внутрішні канабіноіди» сукупно з «внутрішніми опіатами».

Отже, у випадку з коноплями ми бачимо ілюстрацію класичного виразу середньовічного лікаря Парацельса: «Все – отрута і все – ліки, в залежності від засобу застосування».