День виборів: як активістам провести його корисно та приємно

День виборів: як активістам провести його корисно та приємно

Автор: Валентин Фіголь.

День виборів – той самий, до якого готувались політичні та громадські активісти, журналісти та правоохоронці, вже скоро. Лишається тиждень на те, щоб підготуватись до цього відповідального «фінального акорду» виборчої кампанії, яка не була ані чистою, ані спокійною. Тож від наступної неділі можна чекати будь яких сюрпризів.

Журналісти «Пильного погляду», користуючись власним багаторічним досвідом висвітлення виборів, а також рекомендаціями фахівців Інституту масової інформації, пропонують читачам кілька способів провести день виборів безпечно, корисно та весело.

Попереджений – озброєний

До дня виборів готуються не лише безпосередні учасники процесу, але й представники влади. В Кам’янському, наприклад, на тому тижні відбулись навчання поліцейських та рятувальників (на фото) з попередження надзвичайних ситуацій на виборчій дільниці.

Підготуйтеся до виборчого  авралу заздалегідь. Перечитайте основні вимоги законів, які регулюють діяльність активістів та журналістів під час виборів. Варто нагадати колегам про основні журналістські стандарти: точність, достовірність та повноту подання інформації, баланс думок, відокремлення фактів від думок та оціночних суджень.

Не слід забувати про звичайну совість: вибори минають, а люди, серед яких нам ще доведеться працювати, залишаться.

Активістам та журналістам, які проведуть цей день «в полях», рекомендується потурбуватись про підзарядку для пристроїв зв’язку. Незайвими будуть пляшка води, бутерброд. Передусім, важливо мати при собі документ, що посвідчує особу – на випадок конфлікту, якщо дійде до втручання поліції.

На виборчій дільниці

Місця видавання бюлетенів, вхід-вихід із кабін для голосування, скриньки з бюлетенями повинні бути в полі зору членів ДВК, спостерігачів, зокрема представників ЗМІ. Журналісти не мають перешкоджати роботі ДВК, однак, якщо вони побачили порушення на дільниці, то можуть зафіксувати це на відео чи фото.

Медіаюрист Олександр Бурмагін вказує на те, що члени виборчої комісії, спостерігачі та журналісти можуть безперешкодно фіксувати порушення. Однак, краще звернути на це також увагу інших спостерігачів, колег або голови комісії, аби вони письмово зафіксували порушення процесу волевиявлення. На відміну від членів комісії, спостерігачам та журналістам не можна втручатися, оскільки це буде трактуватися як перешкоджання виборчому процесу з їх боку.

Конфлікти «в полі»

Можливі конфліктні ситуації на виборчих дільницях: наприклад, журналісту або активісту забороняють знімати фото чи відео, чи намагаються закрити доступ до дільниці. Таке рішення ухвалюється двома третинами голосів від усього складу виборчої комісії, а не присутніх у цей момент її членів.

Якщо члени комісії проголосувють за те, аби зачинити перед журналістом чи спостерігачем двері, все одно не варто залишати дільницю, доки не отримаєте в письмову вигляді постанову комісії з мотивацією рішення про не допуск-видалення. Документ можна вимагати, спокійно пояснивши, що  збираєтесь оскаржувати це рішення. Головна редакторка Громадського телебачення Ангеліна Карякіна вважає, що будь-які порушення мають бути негайно оприлюднені. Будь-які порушення принципу публічності та відкритості, перешкоджання роботі ЗМІ – це перешкоджання виборчому процессу, привід до виклику поліції.

Активісти, які працюють на виборах не вперше, рекомендують, перш ніж вирушати на виборчі дільниці, запастися корисними телефонами: номер обласного керівництва МВС, керівництва окружних виборчих комісій, телефон гарячої лінії ЦВК, тощо. За цими телефонами слід дзвонити, якщо, наприклад, проти вас буде вчинено протиправні дії. Стануть у нагоді номери телефонів журналістських і громадських організацій, які займаються виборами, спостережних місій.

Все перевіряйте

У день голосування важливо діяти не лише швидко, але й максимально точно – під час виборчого процесу зростає кількість фейкової інформації, продукованої політтехнологами політичних сил.

Що скандальнішою виглядає ситуація, то ретельнішою має бути перевірка всіх фактів, нагадує співзасновник та керівник медіахабу «Твоє місто» (Львів) Тарас Яценко. «В день виборів у соцмережах може з’явитися сенсаційний пост відомої людини, а потім може виявитися, що це фейковий акаунт або людину зламали. Тому пости у Фейсбуці чи Твіттері не можуть бути в цей день джерелом офіційної інформації. Це все треба верифікувати», – наголошує Яценко. Він підкреслює, що надзвичайно важливо перевіряти інформацію через різні джерела, зокрема громадські організації, які мають своїх спостерігачів на дільницях чи через органи державної влади. І до всього цього вмикати своє критичне мислення.

Підрахунок понад усе

Спостерігач і журналіст мають право бути присутнім на дільниці і після завершення голосування, під час підрахунку голосів. У законодавстві час перебування на дільниці не регламентується. Тобто, закиди на зразок «після 20.00 і зачинення дверей дільниці уже не можна ні вийти, ні зайти», не мають законних підстав. Юрист Олександр Бурмагін констатує: спостерігач чи представник ЗМІ можуть в день виборів чи ніч підрахунку голосів побувати на декількох дільницях, причому реєструватися не обов’язково. Однак, необхідно показати документ, що підтверджує статус. Жодної акредитації чи реєстрації для роботи на виборчій дільниці отримувати не потрібно. Єдине обмеження щодо присутності журналістів – не більше двох осіб від одного ЗМІ.