Істерика водопостачальників України та порятунок від літаючих цеглин у Кам’янському

Істерика водопостачальників України та порятунок від літаючих цеглин у Кам’янському

Автор Валентин Фіголь

Міськводоканали почнуть давати воду по графіку, а не цілодобово – про це сьогодні попередили представники водопостачальників в Україні. Електроенергія для підприємств, як вже писав «Пильний погляд», подорожчала на чверть. Тепер водоканали в Україні не можуть заплатити за електроенергію по-новому. Тому змушені зменшити споживання електроенергії – значить, качатимуть менше води. Можливо, доведеться постачати воду погодинно, за графіком, кажуть водопостачальники. І вже точно доведеться підвищувати тарифи на водопостачання та теплопостачання – електроенергія ж подорожчала.

Про це ще в червні попереджали представники місцевого «Міськводоканалу»: подорожчає електроенергія до 3 гривень, а в тарифі на послуги Міськводоканалу закладено електроенергію по 2 гривні. Електроенергія – це приблизно дві третини собівартості послуг водоканалу, нагадувала приблизно місяць тому на громадському обговоренні тарифів Наталія Лисак, тоді ще заступник гендиректора «Міськводоканалу».

Останні обговорення наміру водопостачальників підняти тарифи на свої послуги відбулись 22 липня в актовому залі КВП «Міськводоканал». Тоді в тариф закладалось підвищення електроенергії на 14% і пропонувалось підвищити тариф до 8, 48 гривень за кубометр води  без ПДВ та за каналізацію по 6,88 гривень за кубометр.

Поки ціна покупної води на водоканалі росте, ця вода продовжує витікати з щоденних дірок у трубопроводах. Сьогодні покупна вода текла проспектом Свободи з боку вулиці 9 Травня. Кілька днів функціонує джерело покупної води з запахом хлору на перехресті вулиць Лисенка й Матросова. Пахтить якось тривожно, і є надія, що це пробивається крізь землю й дорогу каналізація – вона в Кам’янському дешевша.

Зранку підрядники УКОЖФ заходились рятувати життя мешканців «горплощадки» від літаючих цеглин. А то почали, капосні, злітати з оголовків димовентиляційних каналів на дахах і падати, розбиваючи шиферну покрівлю, і на землю перед будинками. Люди лякаються. Після літніх злив такі цеглопади спостерігаються по всьому району, забудованому на початку 50-х років 20 століття.

І от сьогодні мешканці будинків по вулиці Воробйова побачили, як робітники познімали з дахів та оголовків непевні цеглини, закріпили розчином кладку. «Хоч вночі не лякатиме, як грюкне по покрівлі!» – раділи місцеві мешканці.