Роковини початку окупації, перейменування міста та відкриття виставки петриківської майстрині в Кам’янському

Роковини початку окупації, перейменування міста та відкриття виставки петриківської майстрині в Кам’янському

Автор: Валентин Фіголь

Роковини початку окупації Дніпродзержинська німцями відзначались вчора, 22 серпня. А сьогодні відзначається дата перейменування окупантами нашого міста: 23 серпня 1941 року, з ініціативи місцевого голови (кандидатура була затверджена німецькою адміністрацією) Олексія Самійленка місту було повернуто історичну назву – Кам’янське. Вже за рік, в 1942 році, цей день святкували урочистою службою в Свято-Миколаївському православному соборі як роковини визволення від більшовиків.

А день початку німецької окупації – 22 серпня, запам’ятався дніпродзержинцям масовими розстрілами цивільного населення, коли загинули більше сотні чоловіків та жінок.

Як розповідає історик Олександр Слонєвський, місцева мешканка Віра Рєпіна, яку місцеві дражнили Максим-Настя, застрелила німецького офіцера. За це німці розстріляли беззбройних мешканців: масові поховання жертв цієї розправи збереглись на вулиці Республіканській та Широкій.

За версією краєзнавця Людмили Глок, розстріли були покаранням за зухвалий напад на колону військовополонених, вчинений збірним загоном радянських солдат та місцевих міліціонерів, в районі колишнього БК «Будівельників». Тоді, під час нападу, загинуло кілька німецьких конвоїрів, полонені розбіглись.

Тимчасом в музеї історії міста відкрилась персональна виставка майстрині з Петриківки Наталії Рибак «Петриківська весна». Пані Наталія добре відома в Кам’янському серед тих, хто цікавиться мистецтвом. Вона проводила, зокрема, майстер-класи з плетіння дідухів – ритуальних фігур з соломи.

В експозиції представлені сюжетні зображення в петриківському орнаменті.