Водоканал в Кам’янському: борги, мрії про стратегію та сподівання на інвестиції

Водоканал в Кам’янському: борги, мрії про стратегію та сподівання на інвестиції

Брак коштів протягом тривалого часу та недосконала нормативна база заважають працювати «Міськводоканалу» в Кам’янському. Про це розповіла Наталія Лисак, генеральний директор підприємства.

Автор: Валентин Фіголь.

Потрібні суттєві інвестиції

Ситуація с українськими водоканалами вкрай важка. Потрібні довгострокові стратегії. Про це говорили на Міжнародному конгресі «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства», на якому побували пані Лисак та міський голова Кам’янського Андрій Білоусов.

«Основними викликами для водопровідно-каналізаційної галузі є відсутність протягом тривалого часу інвестицій в її розвиток і застарілі технології, – розповідає Нататья Лисак. – Ситуацію з українськими водоканалами перший заступник міністра Мінрегіону Дмитро Живицький охарактеризував як украй важку. Дебіторська заборгованість підприємств водопровідно-каналізаційного господарства перевищила на сьогодні 1 мільярд гривень. А це не дає можливості підприємствам реформуватися і впроваджувати сучасні технології».

Н. Лисак підкреслила також: однією з проблем, які обговорювалися на «комунальному» конгресі, є недосконалість законодавчої бази декларованих реформ.

Міський голова А. Білоусов, виступаючи на конгресі як член правління Асоціації міст України, розповідав про те, що водоканал готується до участі в міжнародному інвестиційному проекті. Зокрема, в Програму розвитку «Міськводоканалу» внесено заходи по заміні водогінних комунікацій за гроші іноземних грантодавців.

Боржників почали відключати

Тимчасом водоканал почав традиційне відключення боржників в приватному секторі міста.

В осінні місяці 2019 року зменшились проплати мешканців за користування водою. Підприємство на теперішній час має заборгованість більше 100 млн гривень від населення міста. Цей борг за останній місяць виріс на 4 мільйони.

З початку листопада кілька бригад виконують роботу по відключенню боржників. Повне відключення від водопостачання почалося з приватного сектору в різних районах міста. За наступне самовільне підключення на абонентів будуть накладатися штрафи та підприємство буде звертатися до суду.

КВП КМР «Міськводоканал» повідомляє боржника перед відключенням, та дає можливість сплатити всі борги. Разом з бригадами на відключення виїжджає пересувна каса для збору платежів.

75% споживачів, які належно платять за комунальні послугу, ця акція не торкнеться, обіцяють комунальники. А з 25% буде вестися робота: від позовів до суду про стягнення боргу до повного відключення від водопостачання.