Про розвиток туризму в промисловому місті очами управителів Кам’янського

Про розвиток туризму в промисловому місті очами управителів Кам’янського

У Кам’янському є чим зацікавити туристів: місто має своєрідні історію та культурні здобутки, неповторне обличчя та особливий характер. Фахівці департаменту економічного розвитку міської ради переконані: основне завдання сьогодні – повністю розкрити потенціал Кам’янського.

Автор: Валентин Фіголь

По уламках минулого

Навіть місцеві мешканці, здебільшого, не знають про ті місця, які варто побачити, зауважують посадовці департаменту. Тож, з метою популяризації туристичного  Кам’янського, в рамках Програми розвитку туристичної галузі міста,  на сайті міської ради створено розділ «Туризм», де розміщено інтерактивну туристичну мапу міста.

Автори мапи сподіваються, що гостей міста зацікавлять будівлі кінця 19 – початку 20 століття, які збереглися в центральній частині Кам’янського. Принаймні, сьогодні краєзнавця Любов Алексієвська не без успіху проводить пішохідні екскурсії, показуючи туристам з Дніпра будинок, де мешкав генсек ЦК КПРС Леонід Брежнєв. Розповідає місцеві легенди про захований десь у підземеллях в районі ДМК трон російських царів, вкрадений у останнього імператора Миколи.

Цього року наше місто вперше взяло участь в обласному туристичному форумі «Дніпро – регіон туризму». Ми презентували проект «Верхня колонія Кам’янського», розроблений музеєм історії, та відеоролик про визначні туристичні об’єкти.

Сьогодні історики та краєзнавці за повсякчас нагадують міським управителям: історичні будинки руйнуються, бо не захищені офіційним статусом, який би засвідчував їхню цінність для громади. Днями на відкритті виставки історичних фото небайдужі до громадської спадщини знову ремствували. Мовляв, ті ж поляки пишаються своїми старими будинками, автентичними краєвидами – а ми байдуже спостерігаємо, як зникають старі будинки і змінюється пейзаж історичних районів міста!

Місто фестивалів

Кам’янське, на думку управителів, має всі можливості для розвитку фестивального туризму.

Наприклад, міський академічний музично-драматичний театр імені Лесі Українки раз на два роки проводить міжнародний театральний фестиваль «Класика сьогодні». Фестиваль збирає діячів театрального мистецтва з різних країн: за роки проведення у ньому взяли участь понад 120 театрів. Традиційно у день відкриття «Класики сьогодні» вулицями міста відбувається яскрава карнавальна хода, подивитись на неї збираються не лише місцеві, а й глядачі з сусідніх населених пунктів.

 «Класика сьогодні» не лише сприяє обміну професійним мистецьким досвідом, але й популяризує театральне мистецтво в суспільстві, а також формує позитивний образ Кам’янського.

Фахівцями музею історії міста щороку проводиться всеукраїнський історико-культурологічний фестиваль «Мамай-fest». Це масштабне дійство: виставки, майстер-класи, виступи музикантів різних напрямків, наукові конференції, круглі столи з різних питань актуалізації та популяризації історико-культурної спадщини українського народу.

Ще одним вагомим та перспективним чинником розвитку туризму в Кам’янському є спортивно-масові заходи. Традицією в місті стали легкоатлетичні пробіги, «велодні», фестивалі єдиноборств, вуличних та пляжних видів спорту. На них збираються відомі спортсмени і чимало глядачів.

Серед новинок у Кам’янському – фестиваль їжі «Смаколик-Fest», на якому встановили гастрономічний рекорд. Цьогоріч до фестивалю їжі долучилося майже 100 учасників із різних міст України.

Атракціон жахів

Розвивати в місті промисловий та екологічний туризм пропонували місцеві науковці та політики ще за каденції минулої міської ради. Про ідею створення в місті потужного екопарку доповідали наші земляки на Міжнародній екологічній конференції «Формування національної політики збалансованого виробництва і споживання: спільні дії влади, бізнесу та громадськості» в Києві в 2012 році.

Ідея полягала ось в чому. В Дніпродзержинську, писали автори доповіді (науковець, депутат міської ради та громадський активіст) представлено весь спектр антропогенного навантаження на екосистему та людину: радіація, хімічне отруєння, аварійний стан міських комунікацій, сусідство з отруєною екосистемою річки Дніпро, відсутність екологічного моніторингу, вплив сміття, спалювання рослинних рештків, тощо.

З цього можна мати користь, пропонували автори. Можна створити в місті (на умовах співфінансування бюджетів з інвесторами та грантодавцями) центр по вивченню екологічних проблем та способів їх вирішення. Такий собі полігон по випробуванню новітніх технологій очищення повітря, води та грунту, засобів захисту людей від диму та куряви… На цей полігон приїжджали б науковці і всі небайдужі до довкілля люди – подивитись, як рятується від екологічної катастрофи промислове місто, і повчитись виживанню в агресивному середовищі. «Тому що скоро може скрізь бути, як в Дніпродзержинську», – нагадували наші земляки представникам України.

Сьогодні, без всього цього, в місто охоче приїжджають різні міжнародні делегації, групи активістів, знімальні групи телебачення та кіно – подивитися на «місто-катстрофу», отримати порцію «гострих відчуттів»…

Кілька років тому на рівні міського самоврядування велись розмови про те, щоб розвивати промисловий туризм, запрошуючи гостей на екскурсії по промисловим підприємствам міста. Сьогодні, до речі, на екскурсії по Середньодніпровській ГЕС адміністрацією підприємства запрошуються групи студентів…

У місті є фундамент для створення нових цікавих туристичних продуктів, вважають посадовціЩоб Кам’янське стало більш привабливим для туристів, необхідна злагоджена робота міської влади, бізнесу, фахівців-краєзнавців, туроператорів, підприємців та профільних громадських організацій, підкреслили у департаменті економічного розвитку.