Зелені насадження в Кам’янському: падіння в нікуди

Зелені насадження в Кам’янському: падіння в нікуди

Старі, хворі та «омолоджені» обрізанням дерева продовжують вмирати стоячи, і падати. Міське самоврядування, плануючи догляд за зеленими насадженнями, продовжує зосереджуватись на обрізанні існуючих дерев, нехтуючи висадкою нових рослин.

Автор: Валентин Фіголь.

Чергове доросле дерево з числа «омолоджених» обрізанням 3 роки тому, впало в новорічну ніч на тротуар на вулиці Воробйова. Це друге обрізане дерево в цьому місці, що впало протягом 2019 року: влітку завалилась на проїжджу частину стара тополя.

Як видно на світлині, стовбур черемшини зогнив зсередини. Пляшку перехожі запхали вже в повалений стовбур.

Падіння «омолоджених» дерев продовжується і в інших місцях міста. Як і попереджали фахівці на «круглому столі» в 2016 році, обрізані дерева непомітно гинуть і несподівано падають.

У 2019 році міське самоврядування продовжувало традиційну політику щодо зелених насаджень, як видно з даних міської Програми соціально-економічного розвитку та екологічної Програми. Зусилля по «догляду за зеленими насадженнями», на які було витрачено 26,2 мільйонів гривень з міського бюджету, було сконцентровано на обрізці та покосах. В рамках заходів з озеленення виконано обрізку 1,7 тисяч дерев, омолодження 1,4 тисяч дерев, видалення 300 дерев, пострижено 112,9 тис. погонних метрів живоплоту, покіс на площі 3,5 млн. м2.

Протягом року було висаджено 34,3 тис. квітів. Щодо висадження нових дерев, то відомо лише те, що з міського бюджету було виділено 200 тисяч гривень на придбання саджанців. Ці саджанці, нагадаємо, мешканці Кам’янського могли брати в районних адміністраціях і самостійно висаджувати, де захочуть. Результати міської толоки, проведеної в квітні, досить сумні: більшість дерев, посаджених по периметру майдану Калнишевського, загинула. Приблизно такі ж результати «толок» минулого та позаминулого року.

Міське самоврядування продовжує демонструвати відсутність стратегії в поводженні з зеленими насадженнями. В міських Програмах не заплановано  давно обіцяної самоврядуванням інвентаризації зелених насаджень – тільки обрізка 7200 та омолодження 2100 дерев, викошування 3,75 млн. м² газонів, стрижка 150 тис. п.м. живоплоту, висадження 60 тис. шт. квітів.

В місті існує спеціалізоване комунальне підприємство «Зеленбуд», але роботи з зеленими насадженнями виконують, переважно, приватні підрядники. Наприклад, послуги з озеленення територій та утримання зелених насаджень (омолодження, обрізування дерев, збір, навантаження та перевезення гілля…) на територіях загального користування замовив у жовтні департамент ЖКГ та капітального будівництва міськради Кам’янського. https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-10-03-000578-b

Вартість послуг – 2 мільйони гривень з міського бюджету. За ці гроші планується «омолодити» обрізанням 163 дерева, прорідити крони ще 160 деревам, обрізати «під природній вигляд» 162 дерева.

Тендер виграло ТОВ «ЕКО БУД» з пропозицією 1,88 мільйон гривень. Очолює підприємство Руслан Медвєдєв, який 3 роки тому був директором КП «Зеленбуд» і пішов з посади після низки скандалів, пов’язаних з порушеннями Правил догляду за зеленими насадженнями під час обрізання дерев. https://youcontrol.com.ua/ru/catalog/company_details/33002434/

Ситуацію погіршує ще й те, що ніхто з посадовців міста не несе персональну відповідальність за стан зелених насаджень міста. Сталося це через те, що відповідальність розпорошена між двома структурами. Так, за екологічну Програму, в якій є заходи з озеленення, відповідає управління екології. В той же час за заходи з утримання зелених насаджень відповідає і департамент ЖКГ. Тоді як самі зелені насадження часто взагалі не стоять на балансі хоч десь.

У підсумку, в Кам’янському спостерігається тривожна тенденція до зменшення кількості дерев. Існуючі дерева старіють і засихають, до того ж, обрізання щороку по 1,5-2 тисяч крон зменшує кількість «зеленої маси». Молоді дерева в той же час висаджуються неорганізовано. Через це багато саджанців без догляду гинуть. Деякі дерева посаджені над підземними комунікаціями, тому можуть бути знесені в будь який момент під час ремонту. Всі неорганізовано висаджені рослини формально не є майном, а навпаки – це бур’яни, саморосла рослинність, яку можна знищувати при видаленні карантинних трав.

Дорослих дерев стає менше: фахівці дають «омолодженим» деревам по 5-7 років життя. А молоді, скільки б їх не було посаджені, ще поки підростуть… Якщо виживуть.