Холера та інші гострі кишкові інфекції загрожують мешканцям Кам’янського

Холера та інші гострі кишкові інфекції загрожують мешканцям Кам’янського

Карантин – карантином, а традиційний літній пік захворюваності на холеру та інші інфекції ніхто не відміняв. Кам’янське вже 15 років відноситься до території, де відзначається найвища захворюваність гострими кишковими інфекціями (ГКІ) по Дніпропетровській області. Саме в теплу пору року в місті реєструється до двох третин річної захворюваності на гострі кишкові інфекції. Про це попереджає лікар-епідеміолог Олена Литвиненко, завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ВСП «Кам’янський міський відділ лабораторних досліджень ДУ «ДОЛЦ МОЗ України».           

Найбільше людей хворіє в липні-серпні, коли на фоні дуже жаркої погоди активно розмножуються збудники гострих кишкових інфекцій. Влітку також вельми розповсюджені та легко реалізуються всі шляхи передачі цих інфекцій – і харчовий, і водний, і контактно-побутовий.

Протягом останніх трьох років в місті влітку збільшилась кількість випадків ГКІ, які пов’язані із значним збільшенням відпочиваючих в міській та приміській зонах відпочинку. Починаючи з середини липня і на протязі серпня щотижня реєструється в середньому 15 випадків захворювань на ГКІ, більше поливини з них –  діти.   

Часто захворювання пов’язані із вживанням продуктів  під час відпочинку на пляжах, а також вживання у їжу продуктів, які придбані на стихійних ринках – в’ялена риба, варені креветки та кукурудза, шашлики, вироби з м’ясом (пиріжки, чебуреки тощо), салати та ін. Також джерелом інфекції стають  погано вимиті овочі, фрукти та ягоди.

Приблизно кожний десятий випадок захворювання – це коли дитина наковтається води з водойми.

Слід зазначити, що влітку дуже легко захворіти на таку тяжку особливо небезпечну хворобу, як холера, бо шляхи передачі цієї інфекції аналогічні гострим кишковим інфекціям.

В цьому сезоні збудників холери в водних об’єктах поки що не виявлено.

Щоб запобігти захворюванням на гострі кишкові інфекції, в т.ч. викликаних холероподібними вібріонами, фахівці рекомендують дотримуватись наступних основних правил:

– в спекотну пору року дуже обережно треба вживати потенційно небезпечні страви – кремові вироби, холодець, ліверну ковбасу, молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти не рекомендується навіть в холодильнику;

– взагалі не залишайте потенційно небезпечні продукти в теплі, навіть ненадовго. В теплі на них  швидко розмножуються хвороботворні мікроби;

– не купуйте вже розрізані кавуни і не надрізайте їх при купівлі. Ретельно мийте  кавун перед вживанням. Початий кавун не зберігайте тривалий час навіть в холодильнику;

– не купуйте зіпсовані фрукти, бо вони є відмінним середовищем для розмноження мікроорганізмів;

–  не купуйте і не вживайте їжу, якщо не впевнені в тому, що вона безпечна. Хтозна, в яких умовах її готували і зберігали?

– мийте овочі, фрукти та ягоди тільки якісною питною водою;

–  завжди звертайте увагу на терміни реалізації продукції;

– вживайте тільки кип’ячену або бутильовану воду. Будь-коли можливі аварії у водопровідній мережі із потраплянням до водопроводної води каналізаційних стоків;

 –  при купанні у відкритих водоймах (море, річки, ставки) ніколи не заковтуйте воду;

  – завжди мийте руки перед вживанням їжі.