Скульптури зі сміття як символ культури та патріотизму мешканців Кам’янського

Скульптури зі сміття як символ культури та патріотизму мешканців Кам’янського

Молоді кам’янчани назбирали сміття в лісі і зліпили з нього кілька людиноподібних інсталяцій. Вони хотіли показати землякам, як ті ставляться до своєї батьківщини.

Автор: Валентин Фіголь.

 Екоперфоманс (вистава на екологічну тему, в вульгарному перекладі з грецької та французької) – це слово автор вживає вперше. Так назвали свою акцію організатори – КЗ «Центр молодіжних ініціатив» та департамент екології міськради Кам’янського.

Біля трьох десятків молодих людей зібрались вранці, 23 липня, в лісі біля четвертого лівобережного мікрорайону. Почали з фізкультури – виконали вправи з йоги. Потім взяли рукавички та мішки і пішли лісом збирати сміття, полишене відпочиваючими.

Кожен з учасників акції зібрав по мішку сміття. Це те, що земляки несуть до лісу, але чомусь не можуть забрати додому рештки, розповів Володимир Кремінь, заступник директора департаменту економіки міськради. Чимало трапляється битого скла, слідів ремонту автомобільної техніки, розливи паливно-мастильних матеріалів. «Просто дивуєшся, як далеко люди можуть занести своє сміття!» – прокоментував пан Кремінь свої знахідки.

Підтримувати чистоту в екосистемах важливо не лише через шкоду природі, спричинену засміченням, наголосив посадовець: це показує ставлення людей до рідної землі.

Зібране сміття буде відвезене туди, де йому місце – на смітник, запевнив В. Кремінь.

Зібране сміття молоді люди трохи розсортували на галявині. З одібраного найменш брудного тут же змонтували кілька фігур, які мали символізувати людей. 

«Нас підтримали небайдужі молоді люди. Почали день з йоги, щоб набратися позитиву. Потім назбирали кілька мішків сміття, і виставили частину напоказ ненадовго. Ми хотіли показати людям, що вони залишають після себе, – розповів про ідею екоперфомансу Андрій Омельченко, фахівець ЦМІ. – Привернути увагу відпочиваючих до необхідності зберігати чистоту».