Бюджет Кам’янського цьогоріч чекає помітне недовиконання

Бюджет Кам’янського цьогоріч чекає помітне недовиконання

На кінець року бюджет Кам’янського може недоотримати близько 10% прибутків, прогнозують посадовці міського самоврядування.

Автор: Валентин Фіголь.

Бюджет міста по доходам за 9 місяців виконано на 92,8%, повідомила Лариса Шевченко, директор департаменту фінансів Кам’янського. Надходження до міської скарбниці склали 1,56 мільярд гривень.

Міському самоврядуванню слід готуватись до важкого завершення бюджетного року, попередила фінансист. Очікується суттєве недоотримання коштів від місцевих джерел доходів. Якщо за 2 квартали року недоотримання склало 43 мільйони гривень, то сьогодні це вже 98,5 мільйонів. На кінець року прогнозовано «дірку» в бюджеті до 150 мільйонів – трохи не десятина прибутків бюджету.

«Це ще не привід до секвестування бюджету, але будемо скорочувати витрати…» – зазначила Л. Шевченко.

Найбільший провал місто матиме по доходам від земельних платежів, пояснив Олександр Чернишов, перший заступник міського голови. Серед найбільших боржників до бюджету – ДП «Бар’єр», ПАО ДТЕЦ, збанкрутілі «Тепломережі» та обласний «Міськводоканал».

Очікується також незначне зниження надходжень від податку на доходи фізичних осіб, зазначив О. Чернишов.  І ще 28 мільйонів гривень місто недоотримає через те, що уряд дозволив «Укрзалізниці» поміняти цільове призначення зайнятих нею земель міста, відповідно, зменшивши земельні платежі.

Більша частина міського бюджету витрачається на соціальну сферу, акцентували посадовці: утримання системи шкільної освіти та дитсадків, медичних закладів тощо. Приблизно половину бюджету «з’їдає» департамент гуманітарних питань. На розвиток міста коштів майже не залишається.

Цьогоріч лише в грудні на зарплатню працівникам бюджетної сфери в місті треба виплатити 40 мільйонів гривень, нагадала пані Шевченко. Фінансистів чекає важке закриття року, і не менш важкий початок наступного року, прокоментувала вона ситуацію.

«Я підрядників вчора попередив, що доведеться, мабуть, почекати… – розповів пан Чернишов. – Будемо звертатись до заводів – може, трохи раніше заплатять за землю».

Загалом міський бюджет перший заступник міського голови охарактеризував як «надто соціальний»: «В дитсадки замість планових 8 тисяч ходять півтори тисячі дітей – а зарплатню треба їм платити повністю!..»

«Чимдалі важче виконувати делеговані державою повноваження…» – прокоментувала бюджет Кам’янського директор фінансового департаменту.