Правозахисне волонтерство як засіб самозахисту від домашнього насильства в Кам’янському

Правозахисне волонтерство як засіб самозахисту від домашнього насильства в Кам’янському

Протидія органів влади домашньому насильству в Україні посилюється. Поліція обіцяє «закручувати гайки» домашнім тиранам, а державні правозахисники пропонують жертвам ставати волонтерами, щоб допомагати собі та іншим постраждалим.

Автор: Валентин Фіголь.

Поліція та заборонні приписи

«Людина, яка стикнулася з насильством, повинна розуміти, що до поліції потрібно звертатися першочергово», – нагадала днями громадянам Катерина Павліченко,  заступниця міністра внутрішніх справ України. Вона розповіла про розширення повноважень поліції щодо реагування на випадки домашнього насильства, а також про напрямки інформаційної кампанії МВС та поліції щодо запобігання явищу насильства у суспільстві.

Правозахисне волонтерство як засіб самозахисту від домашнього насильства в Кам’янському - ФОТО«Ми змінили парадигму реагування на випадки домашнього насильства і розширили повноваження патрульної поліції щодо винесення термінових заборонних приписів. Для Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції найголовніше, щоб людина, яка стикнулась з домашнім насильством, розуміла: поліція — це та служба допомоги, куди потрібно звертатися першочергово», – наголосила К. Павліченко.

Терміновий заборонний припис виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Національної поліції у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення.

Припис може містити такі заходи:

  • зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Як новація із заборонними приписами діятиме на практиці – поки невідомо, мають ще надійти роз’яснення з міністерства, пояснила Олена Тімченко, старший фахівець комунікаційної служби Кам’янського райвідділу поліції.

Волонтерство для самозахисту

Знання своїх прав та законів держави додає людині впевненості – і людина перестає бути жертвою. В цьому переконані фахівці державного Центру з надання безкоштовної правової допомоги в Кам’янському. Вони пропонують громадянам, які потерпають від домашнього насильства чи іншого порушення прав, вчитись захищатись та допомагати іншим.

Правозахисне волонтерство як засіб самозахисту від домашнього насильства в Кам’янському - ФОТОЦентр, розташований в Кам’янському за адресою вулиця Москворецька, 19, оголошує набір волонтерів у сфері надання безоплатної правової допомоги.

Що потрібно буде робити волонтеру:

  • допомагати центру, забезпечувати доступ людей до безоплатної правової допомоги;
  • проводити правопросвітницьку роботу;
  • організовувати надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги;
  • допомагати з іншими завданнями для реалізації повноважень у сфері захисту прав людини.

Державні правники пропонують:

– унікальний досвід співпраці з системою надання безоплатної правової допомоги;

– можливість пройти безкоштовне навчання, (тренінги, курси, семінари тощо) як у сфері волонтерської діяльності, так і в правовій сфері;

– шанс розширити ділові контакти, покращити навички комунікації.

Як стати волонтером БПД:

  1. Заповнити анкету: https://cutt.ly/hlq3RxH;
  2. Пройти дистанційний курс «Основи волонтерської діяльності» та отримати електронний сертифікат: http://academy.legalaid.gov.ua;
  3. Пройти співбесіду з представником центру.

Автори волонтерської програми очікують, що волонтери витрачатимуть на волонтерську діяльність 1–3 години на тиждень. А набуті знання та навички допомагатимуть їм та оточуючим все життя, нагадують правники.