Три підприємства Кам’янського не хочуть платити за аренду землі в повному обсязі

Три підприємства Кам’янського не хочуть платити за аренду землі в повному обсязі

Рішенням Кам’янської міської ради від 18 грудня 2020 року № 41-03/VIII впроваджена нова нормативна грошова оцінка земель міста Кам’янське, яка діє з 1 січня 2021 року. Рішення прийнято на підставі статті 18 Закону України «Про оцінку земель», де чітко говориться про те, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок, розміщених в межах населеного пункту, незалежно від їх цільового призначення, проводиться не рідше ніж один раз в 5-7 років. У Кам’янському останню нормативну грошову оцінку проводили в 2013 році – 7 років тому.

Таким чином, рішення було прийнято з урахуванням всіх законодавчих і регуляторних процедур, було офіційно опубліковано в засобах масової інформації, що дає підставу вважати, що фізичні та юридичні особи, які користуються земельними ділянками в Кам’янському, в курсі змін нормативно грошової оцінки земель і знають про необхідність переукласти свої договори оренди.

Незважаючи на законність прийнятого рішення містоутворюючі підприємства: ПАТ «ДМК», АТ «ДКХЗ» і АТ «Южкокс» ігнорують і не платять за новою грошовою оцінкою.

У зв’язку з цим, 26 лютого на сесії Кам’янської міської ради депутати виступили із зверненням до Ріната Ахметова з проханням втрутитися в ситуацію і врегулювати питання платежів за оренду земельних ділянок. У відповідь на ДМК заявили, що ніколи не входили в сферу впливу компанії СКМ Ріната Ахметова, а відносяться до корпорації «Індустріальний союз Донбасу» «ІСД».

Навіть якщо припустити, що ДМК не відноситься до Ахметова, залишається відкритим питання: чому податки не платять у повному обсязі два коксохімічні заводи, які знаходяться в сфері управління Ріната Ахметова.

У департаменті комунальної власності, земельних відносин та реєстрації прав на нерухоме майно підкреслили, що акти міської ради, міського голови, виконавчого комітету міської ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими до виконання для всіх розміщених на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

На даний момент ПАТ «ДМК», АТ «ДКХЗ» і АТ «Южкокс» враховує 86 договорів оренди земельних ділянок. Відмова підприємств від укладення додаткових угод до договорів оренди відповідно до прийнятих рішень міської ради призведе до втрат міського бюджету в розмірі понад 45 мільйонів гривень на рік. Це позбавить місто можливості забезпечити фінансування програм соціально-економічного розвитку, поставить під загрозу безперебійне функціонування всіх міських структур, розвиток інфраструктури та багато іншого.

З 1 січня 2021 року департамент комунальної власності привів у відповідність до нової грошової оцінки більше 170 договорів оренди земельних ділянок, в тому числі 140 договорів, які враховуються за юридичними особами. Усі, крім трьох найбільших забруднювачів – ПАТ «ДМК», АТ «ДКХЗ» і АТ «Южкокс», справно платять податки за користування земельними ділянками за новою грошовою оцінкою.