Україна отримала вакцину Pfizer

Україна отримала вакцину Pfizer

16 квітня в Україну доставили перші вакцини Pfizer в рамках механізму COVAX –  ініціативи світової солідарності щодо забезпечення глобального доступу до вакцин від COVID-19. Це перша поставка в межах ініціативи COVAX в Україну. 117 тисяч доз вакцини Pfizer/BioNTech Україна отримала безкоштовно, повідомили в МОЗ,

«Україна поставила перед собою чітку задачу – охопити щепленням від COVID-19 більшість дорослого населення України вже цього календарного року. Це важка задача, проте вона точно може бути виконана. Цей процес стане справжнім логістичним і управлінським викликом, оскільки для вакцинації будуть задіяні різні виробники і типи вакцин, кожна з яких має свої умови для застосування, транспортування і зберігання. Ми вітаємо отримання першої із поставок вакцини в рамках глобальної ініціативи та підтримку міжнародних партнерів. Для України важливо, що в умовах жорсткої конкуренції і боротьби за доступ до вакцин у світі COVAX на практиці підтверджує виконання завдань, для яких і створювалось це глобальне партнерство – забезпечити справедливі можливості для всіх», -підкреслив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Постачання вакцин різних виробників в рамках COVAX продовжаться, і очікується, що до кінця 2021 року дозволять охопити щепленнями до 20% населення України. У рамках механізму COVAX ЮНІСЕФ закуповує і постачає лише ті вакцини від COVID-19, що відповідають критеріям безпеки та ефективності ВООЗ.

117 000 доз вакцини Pfizer/BioNTech, в першу чергу, використають для щеплення персоналу і мешканців будинків для літніх людей. Потім – працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій та прикордонників.