Річний тариф на газ для мешканців Кам’янського подорожчав

Річний тариф на газ для мешканців Кам’янського подорожчав

Ряд газопостачальних компаній 26 квітня оприлюднив ціни на газ за умовами «річного тарифу”. За кубометр газу компанії просять від 7,88 до 13,5 грн. Як мінімум, газ стане на гривню дорожче від діючих цін.

Автор: Валентин Фіголь.

Всіх споживачів, які до сих пір користувалися місячними пропозиціями, постачальники переведуть з 1 травня на річні продукти автоматично. Так вирішила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). Рішення було прийнято на засіданні регулятора ще 7 квітня.

«Рішення надважливе – це введення річного контракту для споживачів України. З 1 травня річна ціна буде введена за замовчуванням. Тобто всі споживачі отримають річну ціну на газ. Це позбавить від турбулентності з цінами на газ. Ціна буде одна», – прокоментував глава НКРЕКУ Валерій Тарасюк.

Газовим компаніям дозволено пропонувати громадянам і місячні тарифи на газ. Для переходу споживач повинен подати заявку. У той же час, регулятор дозволив газопостачальним компаніям самостійно приймати рішення про те, чи дозволити споживачеві знову повернутися на річний контракт після переходу на місячну ціну. Також постачальник має право вирішувати, чи приймати назад в обслуговування споживача, який пішов до іншого постачальника.

У НКРЕКУ відзначили, що протягом дії річного контракту постачальникам не заборонено змінювати ціну в бік зниження, але заборонено збільшувати її.

Нацкомісія зобов’язала всі газопостачальні компанії до 25 квітня опублікувати на своїх сайтах ціни на газ для споживачів, які будуть діяти з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року.

На ранок 26 квітня ряд компаній виконав вимогу регулятора.

Якщо порівняти запропоновані ціни, то найнижчу вартість газу декларує компанія «ЄВОДА Трейд» – 7,88 гривень за кубометр.

Найвищу ціну показали Чернівецька та Житомирська енергокомпанії – 13,5 гривень за кубометр.

«Дніпропетровськгаз Збут» декларує ціну 7,99 гривень за кубометр – найбільш розповсюджений «базовий» варіант ціни. Вона на 1 гривню дорожче, ніж діючий тариф на газ.