Колективний імунітет від коронавірусу неможливий?

Колективний імунітет від коронавірусу неможливий?

Виступ розробника вакцини Oxford-AstraZeneca Ендрю Полларда перед парламентарями Великобританії спричинив справжню хвилю паніки щодо ефективності вакцинації проти коронавірусу. ЗМІ по всьому світу, в тому числі і в Україні, наперебій повідомляють, що колективний імунітет неможливий, посилаючись на заяву Полларда. При цьому більшість не враховують контекст, в якому прозвучала ця фраза. «Погляд» спробував розібратися, що ж відбувається.

Автори: Валентин Фіголь, Сергій Гузь.

Панічні повідомлення

«Колективний імунітет людства до коронавірусу неможливий» – такі заголовки сьогодні з’явилися у багатьох ЗМІ. Посилаючись на різні джерела, видання цитують професора Ендрю Полларда, британського розробника вакцини Oxford-AstraZeneca. І хоча цитати мають відмінність (хоча насправді такого не мало б бути), їх головний зміст скрізь однаковий.

Поява і домінування в людській популяції більш заразних варіантів коронавірусу унеможливило мету №1 – досягнення колективного імунітету від SARS-CoV-2. Адже дельта-штам продовжує заражати навіть щеплених.

Колективний імунітет від коронавірусу неможливий? - ФОТО“Думаю, з цим варіантом вірусу ми опинилися в ситуації, коли колективний імунітет неможливий: він все одно заражає вакцинованих. І у нас немає нічого, що може повністю зупинити його передачу”, – сказав директор Oxford Vaccine Group Ендрю Поллард.

Коронавірус – це не вірус кору, коли можуть перехворіти / прищепитися 95% населення – і передача вірусу припиниться. За словами науковця, будь-який, хто ще не прищепився або не хворів, “рано чи пізно цей вірус зустріне”.

Полард, професор педіатричних інфекцій і імунітету в Оксфордському університеті, вважає, що далі, ймовірно, з’явиться ще більше заразний варіант коронавируса, який ще ефективніше передається серед щеплених, – і влади з цим нічого не зможуть вдіяти.

На підставі як прямих тверджень Полларда, так і власних інтерпретацій подій, ЗМІ почали поширювати новину про «неможливість» колективного імунітету. Проте, сам Поллард, схоже, мав на увазі зовсім інше, саме тому його вислів про «неможливість» британські ЗМІ беруть в лапки.

Мова про третю хвилю вакцинації

Виступ Ендрю Полларда був зроблений під час дебатів у парламенті Великобританії щодо організації третьої хвилі вакцинації серед громадян цієї країни.

Там же виступав і міністр охорони здоров’я цієї країни Саджид Джавід. За його словами, міністерством вже розроблений план третьої хвилі вакцинації найбільш вразливим группам населення вже на початку наступного місяця. Власне, парламент має схвалити цей план та виділити кошти.

З критикою цього плану виступив професор Ендрю Поллард. Адже, як пише ВВС, на його думку колективного імунітету в Великобританії  неможливо досягти до тих пір, поки існують невакциновані люди, у тому числі і в інших країнах. Тож, вважає Поллард, немає сенсу розпочинати вже зараз третю хвилю вакцинації, а краще зосередитись на інших пріоритетних напрямках.

Більше того, самій Великобританії не варто панікувати – доступні вже вакцини, каже вчений, ефективно захищають від важкого ковіда і смертей.

“Потрібно зосередитися на тому, щоб запобігти смерті або потраплянню людей в лікарні. Потрібно думати про те, що можна зробити сьогодні. На наступному тижні помре ще 65 000 чоловік. Поставлено вже 4 млрд доз вакцини. Глобальний пріоритет повинен бути у запобігання смертей. А це означає, що дози повинні потрапити до тих, хто їх найбільше потребує”, – пояснив Поллард.

Нагадаємо, проти третьої хвилі вакцінації виступила і Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Тут також вважають, що багаті країни, які зосередили у себе 80% усіх вироблених вакцин мають відмовитись від третьої хвилі вакцинації, і передати ці дози біднішим країнам. Глобальна вакцинація, на думку посадовців ВООЗ, краще захистить увесь світ від важкого перебігу Ковіду. А для цього потрібно зробити щеплення від коронавірусу доступним у будь-якому куточку планети.