В Україні будуть створювати власні вакцини та тести

В Україні будуть створювати власні вакцини та тести

Уряд анонсував, що вже в цьому році в Україні з’являться власні підприємства, де будуть розробляти вакцини, сироватки і тести.

Як наголосили в МОЗ, особливу вразливість мають країни, які не мають майданчиків власного виробництва діагностичних засобів, медичних виробів та ліків, оскільки в умовах пандемії або надзвичайної ситуації створюється глобальний дефіцит та висока конкуренція.

Україна не є виключенням. Зараз ми не маємо можливості державного виробництва тест-систем та сироваток і вакцин для потреб охорони здоров’я людей, тільки для тварин. Тому, країна залежна від імпорту й незахищена від біологічних загроз.

Тому Кабмін прийняв проект постанови для створення біокластеру (групи взаємопов’язаних підприємств) «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій».
Мета — відновлення наявних і започаткування нових біотехнологічних виробництв у країні. Бюджет проекту на цей рік складає 100 млн грн.
Для реалізації проекту вже в 4 кварталі 2021 року буде створене спеціалізоване державне підприємство. Воно здійснюватиме управління біокластером, використовуватиме розробки та керуватиме технологічним парком.
«Наша мета — відновлення наявних і започаткування нових біотехнологічних виробництв у країні, — коментує міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. — Міжнародний досвід свідчить про те, що ефективно в цьому напрямі працює практика створення біокластерів. Такий підхід дає можливості для розроблення та виготовлення тест-систем для діагностики захворювань, а також вироблення вакцин із відкритою технологією виробництва міжнародних компаній, а в майбутньому й розроблення власних вакцин».