«Клуб знайомств» в сквері проспекту Свободи – традиція Кам’янського

«Клуб знайомств» в сквері проспекту Свободи – традиція Кам’янського

Влаштовувати своєрідний «клуб знайомств» в сквері проспекту Свободи за допомогою написів на об’єктах благоустрою – давня традиція Кам’янського.

Автор: Валентин Фіголь.

Обмінюватись контактними даними за допомогою написів – традиція ще з тих часів, коли проспект носив ім’я Леніна, а наш город звався Дніпродзержинськом.

Написи з пропозиціями інтимного характеру, з номерами телефонів тощо, виникали ще 4 десятки років тому на гранітних плитах обмурівки біля старого каскаду фонтанів в районі монументу Матері (ще як не було й монумента). В нішах біля верхнього фонтану ще в радянські часи збирались «неформали» – грали на музичних інструментах, співали, слухали музику…

«Клуб знайомств» в сквері проспекту Свободи – традиція Кам’янського - ФОТО

За словами знавців, за допомогою написів з контактами на стінах в громадських місцях шукали одне одного гомосексуалісти – в СРСР їх переслідувала міліція, гомосексуалізм був злочином.

Традиція залишати написи в ніші біля фонтану збереглась і в наші дні. Люди писали щось своє зверху на малюнках художника Тімо – першому, певно, муралі в нашому місті, намальованому в 2016 році.

Після ремонту в сквері вигляд обмурівки змінився. І традиційні написи на стінах зникли. Точніше, поміняли дислокацію. Тепер «дошка оголошень» з пропозиціями та контактними даними розташована на дитячому майданчику посеред скверу. Комунальники час від часу миють елементи майданчику, але за кілька тижнів «оголошення та пропозиції» відновлюються.

«Клуб знайомств» в сквері проспекту Свободи – традиція Кам’янського - ФОТО