Освітяни Кам’янського майже всі вакциновані від коронавірусу

Освітяни Кам’янського майже всі вакциновані від коронавірусу

Більшість освітян в Кам’янському вже вакциновані від коронавірусу і готові до обов’язкової вакцинації.

Автор: Валентин Фіголь.

Поки що в Кам’янському нема загальноосвітніх шкіл, закритих через карантинні обмеження, розповіла Тетяна Оніщенко, директор департаменту з гуманітарних питань Кам’янського.

Персонал закладів загальної середньої освіти в місті вакциновано на 85,9%, станом на 29 вересня, акцентувала вона.

Сьогодні, в умовах карантину, колективи загальноосвітніх шкіл мають бути вакциновані від ковіду на 80%, інакше заклад треба закривати, а школярів переводити на дистанційну освіту.

Але ситуація може змінитись будь якого дня. Уряд готується оголосити про обов’язкову вакцинацію більшості освітян та посадовців органів влади.

Про проект наказу МОЗ «Про затвердження Переліку професій, виробництв та рганізацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням», «Пильний погляд» згадував днями. Проект передбачає обов’язкову вакцинацію від коронавірусу для працівників учбових закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти. Заклади вищої освіти в Переліку відсутні.

Також обов’язково мають вакцинуватись персонали позашкільних закладів.

Окрім освітян, обов’язковим щеплення буде для Конец формы

працівників органів центральної виконавчої влади та їхніх територіальних підрозділів; працівників місцевих державних адміністрацій.

Закон «Про захист населення від інфекційних хвороб» у статті 12 передбачає обов’язкове щеплення для людей, які мають підвищений професійний ризик захворювання чи розповсюдження інфекції. Про це нагадала розробник проекту Переліку Ірина Руденко, Генеральний директор Директорату громадського здоров’я та захисту від інфекцій. За законом, відмова такого фахівця від щеплення означає відсторонення його від роботи, акцентувала посадовець.

Європейський суд з прав людини, наголошують автори проекту, в квітні 2021 року вирішив, що обов’язкове щеплення не суперечить Конвенції про захист прав людини, є законною і демократичною.

Наказ вступить в силу одразу після його затвердження КМУ і опублікування, написано в проекті. Проект підписано міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшко.

Наказ МОЗ має бути затверджено Постановою КМУ, після чого стане обов’язковим до виконання освітянами та посадовцями.

«Буде відповідна Постанова Кабміну – будемо виконувати», – прокоментувала ситуацію Т. Оніщенко.