Як зміцнити імунітет в період епідемії, нагадали лікарі Кам’янського

Як зміцнити імунітет в період епідемії, нагадали лікарі Кам’янського

Як в розпал сезонного загострення інфекцій зміцнити імунітет – природний захист організм від інфекцій, нагадали лікарі Кам’янського Центру здоров’я та медицини спорту.

 

Основи самозахисту

 

 

Щороку люди в осінньо-зимовий період більше потерпають від інфекцій – трапляються сезонні загострення захворювань. Враховуючи епідемію коронавірусу COVID-19, профілактика захворювань на ГРВІ набула особливої актуальності. Інфікування відразу кількома інфекціями значно підвищує ризик ускладнень, нагадують лікарі.

У період епідемії у багатьох людей виникає питання як укріпити імунітет, щоб не захворіти. Та й у випадку захворювання у осіб з міцним імунітетом хвороба протікає легше, і ризик ускладнень значно нижчий.

Імунна система – це власна система захисту нашого організму від зовнішніх патогенів (вірусів, мікроорганізмів, грибів, паразитів) та внутрішніх «поламаних» клітин. Існує дві категорії імунного захисту – вроджений (загальний неспецифічний) та набутий (специфічний) проти конкретного виду патогенів, наприклад, антитіла проти вірусу кору.

Для зміцнення опірних сил організму можна застосовувати препарати медикаментозного характеру (амізон, мефенаменова кислота, інтерферон, ремантадин, афлубін, вітаміни та інші), однак вживати їх необхідно лише за призначенням лікаря з урахуванням  особливостей вашого організму.

Для новонароджених важливе грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя: це зміцнить захисні сили малюка і допоможе побороти небезпечні інфекції.

Нормальний сон, фізична активність, раціональне та збалансоване –  це ті прості, але дієві речі, якими людина може допомогти власній імунній системі. Для зміцнення імунітету дотримуйтесь принципів здорового харчування: не зловживайте жирною та смаженою їжею, напівфабрикатами, штучними ароматизаторами. Вживайте свіжі овочі та фрукти. Дотримуйтесь режиму прийому їжі (сніданок, обід та вечеря в певний час).

Намагайтеся уникати інфекції: мийте руки та готуйте їжу відповідально.

Відмовтесь від вживання алкоголю. Він негативно впливає на всі обмінні процеси організму, його шкідливий вплив поширюється практично на всі органи та тканини людини негативно впливаючи на роботу імунної системи.

Не паліть самі і не допускайте знаходження дітей у приміщенні де палять, бо тютюновий дим порушує природний захист легень від респіраторних інфекцій.

У профілактиці захворювань у дітей велике значення має своєчасна імунізація проти Hib-інфекції (гемофільна паличка), пневмокока, кору і коклюшу. Також рекомендована щорічна вакцинація дітей та дорослих вакциною проти грипу.  Особливо важливо зробити щеплення пацієнтам із групи ризику: дітям до трьох років, вагітним, літнім людям  та пацієнтам з хронічними захворюваннями.

Триває вакцинальна кампанія проти COVID-19. Вакцинація допоможе людині сформувати імунітет до вірусу, що захистить від інфікування чи важкого перебігу хвороби, а масова вакцинація – знизити ризик інфікування  та сформувати колективний імунітет проти коронавірусної хвороби.

 

Імунітет та фізкультура

 

В умовах карантину можна і навіть потрібно займатися фізкультурою.  Фізичні навантаження є профілактикою хвороб. Руханка укріплює імунну систему. Люди, які регулярно виконують  помірні фізичні вправи, у випадку зараження коронавірусом мають значно вищі шанси на м’яке протікання хвороби. Також фізична активність допомагає знизити ризики серцево−судинних захворювань, діабету, артеріальної гіпертензії чи депресії.

Пандемія – не привід відмовлятися від фізичної активності. Просто необхідно дотримуватись карантинних норм та правил, щоб заняття фізкультурою та спортом були безпечними.

Якщо займатись фізичною активністю на свіжому повітрі, щоб зменшити ризики передачі вірусу, то прогулянки, біг чи їзда на велосипеді можуть бути  чудовим вибором. Але тільки при дотриманні заходів безпеки: в безлюдних місцях, поодинці або максимум з одною особою, на рекомендованій відстані, без рукостискань. Крім того, важливо не торкатись нічого до чого торкається багато людей: турніків і тренажерів у парках. Якщо ви все ж вирішили ними скористатись − обробіть поверхню антисептиком та одягніть рукавички.

Якщо ви вирішили займатися у спортзалі, для вашої ж безпеки, зверніть увагу на дотримання  обов’язкових умов. На вході повинен здійснюватись температурний скринінг (відвідувачам з температурою перебувати в закладі заборонено). Все обладнання – від великих тренажерів до найменших гантелей, перила, ручки дверей мають дезінфікуватися регулярно (рекомендовано – раз на 15 хвилин). Рекомендована температура повітря – 18 градусів. У приміщенні має добре функціонувати вентиляція. У залі мають бути розставлені флакони із засобом для дезінфекції рук. Для дотримання соціальної дистанції необхідна відстань між тренажерами – 1,5 метри.

Задля власної безпеки  старайтеся між зміною тренажерів використовувати антисептик для рук. При можливості, займайтесь у рукавичках. Дотримуйтесь соціального дистанціювання із іншими відвідувачами залу. Зверніть увагу на користування своїм рушником для обличчя: складіть рушник так, щоб сторона, якою ви витираєте обличчя, знаходилася в середині; продезінфікуйте  місце, куди ви покладете рушник; беріть рушник в руки, попередньо обробивши  їх антисептиком. Старайтесь якнайменше торкатись обличчя.

Під час занять спортом, особливо  дітям, не обов’язково носити маски, бо це утруднює дихання.

За браком часу на тренування підійде ранкова гімнастика у поєднанні з дихальними вправами.

За рекомендацією лікаря загартовуйтесь (прохолодний душ, обтирання холодною водою).