«Рука допомоги» для малозабезпечених безробітних: як отримати гроші на відкриття бізнесу

«Рука допомоги» для малозабезпечених безробітних: як отримати гроші на відкриття бізнесу

Безробітні українці, які отримують соціальну допомогу як малозабезпечені, зможуть отримати гроші на відкриття бізнесу від держави. Держпрограма стартує у 2022 році.

Про це сповістила прес-служба Міністерства соціальної політики. Програма отримала назву «Рука допомоги» і передбачає виділення малозабезпеченим безробітним кредиту у розмірі до 15 мінімальних зарплат, що станом на початок 2022 року буде становити 97 500 гривень.

Гроші отримувач зможе використати лише на покупку матеріалів і обладнання, адже вони будуть нараховуватися безготівково.

Держава передбачає для цієї програми безпроцентний кредит, який буде виданий на 3 роки. При цьому повернути потрібно буде менше, ніж було видано, адже із суми позички виднімуть податки та ЄСВ.

Водночас, якщо податки перевищать суму допомоги, то кредит можна буде не повертати. Крім того, не потрібно буде повертати гроші державі, якщо отримувач позички оформить на роботу двох безробітних за направленням Центру зайнятості.

Як зазначають у Мінсоцполітики, така ініціатива допоможе створити близько 2-3 тисяч нових малих підприємств.

Взяти участь у програмі можна буде, якщо подати заявку в Центр зайнятості за місцем реєстрації. При цьому необхідно буде надати довідку про відсутність судимості та бізнес-план майбутнього підприємства.

Якщо заявку схвалять, необхідно буде відкрити ФОП чи юрособу протягом місяця, а також укласти з Центром зайнятості угоду.

Чи стане ця державна ініціатива затребуваною та ефективною для безробітних, адже це не надто велика сума, враховуючи те, що гроші будуть надані лише на покупку матеріалів і обладнання. А інші витрати у наданому безготівковому кредиті не враховані. Це при тому, що саме таку допомогу від держави планують надавати саме безробітним, які зазвичай не мають більше фінансових збережень, щоб покрити всі супутні витрати при відкритті бізнесу.