Підприємці Кам’янського у боротьбі за виживання на місцевому та національному рівнях

Підприємці Кам’янського у боротьбі за виживання на місцевому та національному рівнях

Підприємці Кам’янського беруть активну участь в боротьбі за виживання малого та середнього бізнесу на місцевому та національному рівнях.

Попереджувальний мітинг в Києві

Делегація підприємців Кам’янського поділилась враженнями від участі в національній акції протесту підприємців, яка відбулась в Києві 4 листопада. Там, нагадаємо, на площі перед офісом президента зібралося 300-500 підприємців. Люди приїхали з різних регіонів країни. Учасники акції пройшлись урядовим кварталом і розташувались на майдані перед офісом гаранта Конституції. Вони тримали в руках плакати: «Досить вбивати малий бізнес», «Закон 128, закон 129 – скасувати», «Я не лох. Save ФОП».

Підприємці зібрались, щоб нагадати президентові про обіцянку влади переглянути заходи фіскалізації. Адже з нового року вступають в дію нові закони (згадувані мітингувальниками 128 та 129), які передбачають більш жорсткий контроль держави над розрахунковими операціями в бізнесі. Ці закони, як стверджують підприємці, знищать малий та середній бізнес в Україні, фактично ліквідувавши всі переваги спрощеної системи оподаткування.

Підприємці Кам’янського у боротьбі за виживання на місцевому та національному рівнях - ФОТО

«Багатьом зрозуміло, що фіскалізація підприємців не призведе до вирішення проблем з контрабандою на митниці, але вона точно підніме споживацький цінник та корупційні прибутки перевіряючих органів, вона точно загонить в тінь частину бізнесу, а в тіні завжди працюють кришувальники від правоохоронних органів влади, – коментували делегати з Кам’янського майбутні законні новації. – Фіскалізація точно зачинить десь маленькі магазинчики біля дома, та допоможе великим мережам продавати більше в інтересах їх власників… Хтось поїде відкривати бізнес за кордон, чи просто на заробітки».

Акція 4 листопада – реакція підприємців на ситуацію, яка розпочалась більше року тому, розповів підприємець Андрій Нестеренко. Торік в грудні підприємці влаштували в столиці акцію протесту, в якій брали участь десятки тисяч людей. Влада тоді начебто прислухалась до бізнесу, зауважив делегат з Кам’янського: було створено координаційну раду з ініціативи президента України Володимира Зеленського. Ця координаційна рада з посадовців та підприємців протягом 9 місяців коригувала нові закони про фіскалізацію так, щоб задовольнити інтереси і влади, і підприємців.

Представники влади обіцяли, що оновлені законопроекти будуть невідкладно розглянуті Верховною Радою України. Але станом на 5 жовтня законопроекти навіть не були внесені до парламенту на розгляд.

Отже, бізнесмени зібрались до столиці, щоб нагадати: до вступу в дію нових правил фіскалізації лишається менше 2 місяців. «Підприємці вимагали, щоб влада виконувала свої обіцянки». – прокоментувала участь в акції Галина Залога, лідер профспілки підприємців Кам’янського. Від президента бізнесмени-виборці вимагали: зареєструвати проект Закону України «Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо удосконалення порядку ведення обліку і застосування реєстраторів розрахункових операцій та зниження фіскального тиску на платників податків» у Верховній Раді України. Визначити його та законопроекти №№ 5473, 5388, 5371 як невідкладні до розгляду.

Акція 4 листопада була попереджувальною, розповіли учасники, і мирною. Проте влада захищалась від мирних платників податків, як від ворогів, поділились враженнями бізнесмени: «Зранку урядовий квартал виглядав, як вулиця поліцейської держави. Поліцейських, нацгвардії та автозаків виставлено більше, ніж мітингувальників. Силовики згуртовані у колони у повному обмундируванні для застосування сили. Проти кого? Проти тих, хто їх годує своїми податками!»

Втім, акція пройшла мирно. До мітингувальників вийшли представники офісу президента, взяли резолюцію мітингу та зареєстрували її.

«Чекатимемо на результат у вигляді якнайскорішого розгляду законопроектів про фіскалізацію, – резюмував акцію та вимоги підприємців пан Нестеренко. – Якщо влада нас не почула – будемо влаштовувати більш масові акції протесту, створювати владі незручності…».

Нюанси «карантинних» перевірок

Приклад стихійного спротиву підприємців діям представників влади підприємці Кам’янського показали 6 листопада, коли трапився інцидент під час поліцейської перевірки магазину «Забава».

З розповідей учасників конфлікту та наданого ними відео складається така картинка. До магазину завітали поліцейські з Дніпра: згідно офіційної інформації, поліція розпочала тотальні перевірки карантинних обмежень – зокрема, наявність та легітимність сертифікатів вакцинації. Поліцейські почали вимагати такого сертифікату від покупця, а потім – від персоналу магазину.

Підприємці обурились діями правоохоронців і викликали поліцію. Поки на виклик прибула слідчо-оперативна група Кам’янського райвідділу поліції, біля магазина зібрались ще кілька підприємців. Вони підтримали власника магазину, який вважав дії поліцейських незаконними. Мовляв, поліцейські кажуть, що підстави для перевірки – Постанова Кабміну про посилення карантину. А Постанова, яка суперечить нормам Конституції та Закону «Про Нацполіцію» не може бути законною… Законодавство України не надає поліцейським повноважень перевіряти медичні документи в  громадян, аргументували підприємці свою незгоду з діями правоохоронців.

«В своїх поясненнях слідчо-оперативній групі поліцейські з Дніпра вказали, що зайшли в магазин для перевірки ліцензій на продаж алкогольних напоїв, – розповів А. Нестеренко. – Але відео ясно вказує на те, що поліцаї брешуть!».

Врешті, поліцейські склали всі необхідні протоколи і полишили «Забаву» в спокої. «Кілька поліцейських екіпажів досить довго простояли біля магазину, замість того, щоб ловити злочинців…» – коментують подію підприємці.

Підприємці Кам’янського стежитимуть за розвитком цього конфлікту, наголосив А. Нестеренко, щоб надати підтримку колезі за необхідності. Так бізнесмени збираються діяти й далі: гуртом захищати свої права, допомагаючи тим, хто потрапив під приціл перевіряючих.