Бізнесмени в Кам’янському поділяють песимізм колег в цілому по Україні

Бізнесмени в Кам’янському поділяють песимізм колег в цілому по Україні

Індекс очікувань ділової активності бізнесу в Україні опустився нижче за нейтральний рівень. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Кам’янські бізнесмени поділяють песимістичний настрій своїх колег.

Автор: Валентин Фіголь.

Індекс очікувань ділової активності – це показник, який щомісяця виводить Нацбанк, опитуючи сотні підприємств по всій Україні.

Зростання цін на енергоносії, дефіцит сировинних товарів, збільшення виробничих витрат та зростання захворюваності на COVID-19 в Україні та світі погіршили оцінки підприємств більшості секторів економіки, пояснюють у Нацбанку.

Підприємства сфери послуг найбільш різко відреагували на посилення карантинних обмежень. Респонденти не чекають зростання обсягів наданих послуг та нових замовлень.

Підприємства торгівлі зберегли позитивні очікування щодо обсягу товарообігу та закупівлі товарів для продажу. Але майже третина підприємств торгівлі налаштована на зниження торгової маржі.

Очікування підприємств будівництва другий місяць поспіль перебувають практично на нейтральному рівні. Респонденти дещо покращили оцінки обсягів виконаних будівельних робіт та нових замовлень, а також закупівлі послуг підрядників.

Підприємства промисловості трохи покращили очікування обсягу виробленої продукції, але знизили очікування щодо обсягу нових замовлень, включно з експортними.

Підприємства всіх секторів економіки прогнозують подальше зростання цін на власну продукцію/послуги на фоні подорожчання сировини, матеріалів та товарів постачальників.

Загальні оцінки зайнятості погіршилися: підприємства всіх секторів не очікують на збільшення кількості працівників.

НБУ проводив щомісячне опитування 385 підприємств у період 4-23 листопада.

В Кам’янському, за власними даними, підприємці в цілому розділяють настрої українських колег за всіма напрямками діяльності. Але місцеві бізнесмени, разом з озвученими НБУ причинами песимізму, називають ще адміністративний тиск на малий та середній бізнес, спроби влади знищити спрощену систему оподаткування. Тому, як розповів підприємець Андрій Нестеренко, група з півтора десятків місцевих бізнесменів 30 листопада взяли участь в протестній акції в Києві, вимагаючи зберегти малий та середній бізнес.