Брак грошей, швидкий ріст цін та залежність від зовнішніх кредитів чекають українців в 2021 році

Брак грошей, швидкий ріст цін та залежність від зовнішніх кредитів чекають українців в 2021 році

В наступному році, за прогнозами Нацбанку України, нас чекає нестача грошей в державі, подальші економічні втрати через пандемію, ріст цін та залежності від кредитів МВФ. Прогнози на 2021 рік озвучили очільники НБУ на брифінгу 11 грудня.

Автор: Валентин Фіголь.

Прискорення інфляції під кінець року (до 3,8% в листопаді в річному вираженні, тоді як до жовтня було 1,6%) – один з покажчиків, на які орієнтувались аналітики НБУ при прогнозуванні, зазначив Кирило Шевченко, голова Нацбанку.

«Значний внесок (у прискорення інфляції, –прим. автора) мало збільшення вартості природного газу на європейському ринку, що позначилося на внутрішніх цінах на газ, опалення та гарячу воду. Стрімко зросли ціни на окремі продукти харчування внаслідок гіршого врожаю і пов’язаного з ним зростання світових цін», – написано в прес-релізі Нацбанку.

У 2021 року НБУ очікує прискорення інфляції. В першому півріччі 2021 року інфляція перевищить 6%, але до кінця року повернеться до цільового діапазону регулятора в 5±1%.

Українська економіка відновлюється швидше, ніж очікувалося: якщо на початку коронакризи НБУ прогнозував обвал ВВП на 6%, то прогноз станом на кінець року – менше 5%, розповідав днями в інтерв’ю LIGA.net заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Відновлення економіки, постраждалої від пандемії, залежить від здатності держави підтримувати економіку через держвидатки. Але своїх грошей у українського уряду немає, тому «фіскальний імпульс» економіки буде дуже обмеженим, відзначають у НБУ.

Брак бюджетних грошей на всі заплановані витрати буде топ-темою для економічних новин у 2021 році, кажуть банкіри. Проект бюджету-2021 передбачає дефіцит у 5,5% ВВП або близько 270 млрд грн.

В 2020 році, нагадаємо, Україна не отримала фінансування від МВФ, що залишилося цього року (перший транш на $2,1 млрд надійшов у червні, до кінця року чекали ще $1,3 млрд ). Мінфіну для нормального закінчення року не вистачало близько $3 млрд, але від бюджетної кризи врятувала допомога від Євросоюзу в розмірі 600 млн євро.

В НБУ наполягають, що співпраця з МВФ в 2021 році – єдиний вихід із ситуації, інакше уряд знову не зможе профінансувати всі витрати, а це уповільнить відновлення економіки.

Фактор МВФ має важливе значення і для курсу гривні. В 2021 році, вважає НБУ, імпорт зростатиме значно швидше, ніж експорт (7-15% проти 4-5% щорічно). Отже, валюти від експорту буде менше, ніж її витрачається на імпорт, і Україна повернеться до дефіциту платіжного балансу. Джерело фінансування цього дефіциту – гроші МВФ та інші запозичення у валюті.

Регулятор не збирається перешкоджати ринковим курсовим трендам, зазначив куратор валютного блоку в Нацбанку Юрій Гелетій.

Локдаун обійдеться українській економіці в 0,4% ВВП, очікують у Нацбанку.

Туризм, одна з найбільш постраждалих від коронакризи сфер, не відновиться після майже двократного падіння витрат і в 2021 році, вважають у Нацбанку.