Як вберегтися від травми при падінні на слизькому в Кам’янському

Як вберегтися від травми при падінні на слизькому в Кам’янському

Мінлива погода з обіцяною ожеледицею – небезпечний для пішоходів період, коли можна впасти на слизькому й отримати травму. Як пересуватись, щоб уникнути травмувань, підказували тренери з бойових мистецтв Євген Свіжевський та Євген Гедз.

Автор: Валентин Фіголь.

Небезпечна поквапливість

Зайве нагадувати, що в слизьку погоду треба одягатись і взуватись зручно: просторий одяг, взуття без високих закаблук та на підошві з глибоким рельєфом. Варто відмовитись на цей час від тривалих розмов по телефону під час руху, і звільнити руки від важких незручних торб чи пакетів.

Взуття можна обладнати, щоб не було таким слизьким. Зверніться в взуттєву майстерню, де на підошву наклеять гумову прокладку, що не ковзає. Наклейте самі на підошву кілька шматків пластиру. Це зробить взуття менш слизьким на кілька годин. Пластир можна замінити більш стійкою повстю або шматочками наждачного паперу. Натріть підошву старого взуття наждачним папером або теркою. У товсту рифлену підошву можна вкрутити дрібні шурупи. Купуйте в спортивному магазині льодоступи – спеціальні  накладки на взуття. Якщо клеїти, натирати або купувати захист ніколи і нема де, знайдіть найбільші бавовняні шкарпетки і натягніть їх на чоботи або черевики. Або візьміть із собою лижний ціпок із загостреним кінцем.

Як вберегтися від травми при падінні на слизькому в Кам’янському - ФОТО

Під час руху уявіть себе пінгвіном. Ледве зігніть ноги, не напружуйте коліна, ступайте короткими кроками, наступаючи на всю підошву. Виглядає, можливо, смішно, зате безпечніше.

Не йдіть швидко, не піднімайте ноги високо. Чим дрібніший крок, тим краще. У найнебезпечніших місцях можна потихеньку ковзати.

Ніколи не тримайте в ожеледь руки в кишенях. Ледве розведіть руки в сторони і балансуйте.

Посковзнулися — присядьте. Якщо й упадете, то вже із меншої висоти. Відкиньте все, що у вас в руках: пакети чи сумку. Машіть руками, що сильніше, то краще. Це допомагає втриматись на ногах.

Сконцентруйте всю увагу на слизькій дорозі. Спробуйте йти слідами інших або краєм тротуару — зазвичай, там менш розкатано. Пам’ятайте: під снігом теж може бути лід, тому будьте дуже обережні.

Виявляйте солідарність: якщо бачите, що поруч із вами хтось падає, допоможіть йому зберегти рівновагу.

Запам’ятайте, що найбільш небезпечні в ожеледь сходи (рекомендується ставити на кожну сходинку обидві ноги, а не крокувати як завжди), узбіччя доріг, залізні кришки люків, а також місця зі значним ухилом. Намагайтеся уникати цих місць.

Зробіть перед виходом з дому невелику розминку для покращення координації. Присядьте 20 разів, підніміться навшпиньки 10-15 разів.

Ніколи не перебігайте в ожеледь дорогу перед машиною, навіть по пішохідному переходу. Водій може відволіктися, а ви послизнутися і впасти прямо на дорозі. А гальмівний шлях на слизькому набагато довший.

Безпечне падіння

Якщо ви починаєте падати, напружте м’язи та постарайтеся згрупуватися.

Якщо ви падаєте назад, розкиньте руки убік, щоб не приземлитися на лікті. Вигніть спину дугою, притягніть підборіддя до грудей – це врятує від удару потилицею. Якщо є можливість, спробуйте перенести вагу тіла убік – падіння назад вважається найбільш травмонебезпечним.

Якщо ви падаете вперед, зігніть у ліктях і напружте руки, щоб амортизувати удар. Трохи відштовхніться під час падіння ногами вперед, щоб прослизнути далі.

Якщо ви падаете на бік, не розставляйте руки убік, притисніть їх до тіла. Вигніть спину дугою, згорніться в «позу ембріона», притягніть ноги до грудей.

Якщо ви падаєте на сходи, закрийте руками голову та обличчя. Не намагайтеся загальмувати падіння, бо ризикуєте отримати більше переломів.

Як вберегтися від травми при падінні на слизькому в Кам’янському - ФОТО

На які частини тіла не можна падати?

  • На сідниці. Погрожує травмами куприка або переломом шийки стегна.
  • На долоню витягнутої руки. Небезпечно складними переломами.
  • На коліна. Отримаєте травму колінної чашки.
  • На лікті. Приводить до переломів ключиці.