Як закон про нацспротив вплине на викладання предмету «Захист України» в школах Кам’янського

Як закон про нацспротив вплине на викладання предмету «Захист України» в школах Кам’янського

Закон про національний спротив, який набув чинності 1 січня, внесе корективи в програму шкільного предмету «Захист України». Але до кінця навчального року навряд чи школярам Кам’янського слід чекати змін, прогнозують посадовці МОНУ.

Автор: Валентин Фіголь.

Новий Державний стандарт профільної освіти для старшої школи має бути затверджено в Україні в 2022 році. За цим стандартом очікується оновлення шкільної програми «Захист України», який викладається в 10-12 класах. Про це розповів начальник головного управління шкільної та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко.

«Коли буде цей стандарт, звичайно, будемо думати, як в ньому прописати компетентності зі сфери початкової підготовки. Потім, коли буде нова модельна програма, курс може вдосконалюватися», – пояснює Ю. Кононенко.

Закон про нацспротив передбачає, що МОН має організувати в школах початкову військову підготовку. «Ми забезпечуємо це, бо в школах є предмет «Захист України»», – зазначив посадовець. На цьому курсі вчаться старшокласники за освітньою програмою, яка затверджена в школі і відповідає Типовій освітній програмі та Держстандарту.

Створено робочі групи з доопрацювання навчальних програм з предмета «Захист України», до складу яких включено вчителів з регіонів, представників Міноборони, МВС та громадських організацій. Ці групи мають оновити навчальні матеріали щодо допризовної підготовки юнаків, основ медичних знань, основ цивільного захисту населення та психологічної підготовки, пояснюють у пресслужбі МОН.

Але змін в шкільному курсі не варто чекати до кінця навчального року, попередив пан Кононенко.

У законі про національний спротив йдеться про те, що «Початкова підготовка організовується центральним органом виконавчої влади». Відповідно до законодавства України, початкова підготовка ототожнюється з допризовною підготовкою, зауважують в МОН.

Починаючи з 2005 року, предмет «Допризовна підготовка юнаків» у школах перейменували в «Захист Вітчизни». А потім – на «Захист України».

За словами Кононенка, за останні чотири роки на прохання військових керівників Міністерства оборони, для курсу «Захист України» двічі переробляли та затверджували нові модельні програми.

Вивчення предмета «Захист України» проводиться окремо для юнаків і дівчат. Дівчата за бажанням (у разі згоди батьків, опікунів або піклувальників) можуть навчатися за програмою для групи юнаків. Юнаки, які за станом здоров’я, релігійними поглядами (за подання відповідних документів: довідки про стан здоров’я, заяви батьків, довідки з релігійної організації) не можуть вивчати основи військової справи, навчаються за програмою «Основи медичних знань».