Українські видавництва зіткнулися з дефіцитом паперу: книги можуть стати розкішшю

Українські видавництва зіткнулися з дефіцитом паперу: книги можуть стати розкішшю

Наразі у книговидавничій галузі України є серйозна проблема – не вистачає паперу.

Про це повідомила генеральний директор видавництва «Vivat» Юлія Орлова на своїй сторінці у Facebook.

Вона написала, що у зв’язку з «ковідною» тисячею у країні склалася дивна ситуація. З одного боку, більшість людей витратили її на книги, що не може не радувати, з іншої – хіти та бестселери дуже швидко розкупили, а на додруківку немає паперу.

На конференції, яка була ініційована та організована Правлінням Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, де були присутні як видавці, так і типографії, дистриб’ютори та виробники паперу, стало відомо, що наразі в Україні виробляють приблизно 5 тон паперу замість необхідних 90 тис. тон.

Виробники паперу працюють на вторинній сировині, тобто на макулатурі, а її не вистачає.

На закупівлю паперу існують квоти, але вони невеликі, зараз дистриб’ютори роблять замовлення, але папір прийде десь у травні-серпні та з відкритою ціною.

Чому в Україні така зараз велика проблема з папером? Причин такої ситуації багато, але можна виділити 2 основні:

  • У зв’язку з пандемією дуже зросли онлайн-продажі, а всі товари потрібно упаковувати, виробництва працюють на виготовлення крафтового паперу під упаковку.
  • В цілому, у світі зросли об’єми упаковки, памперсів, туалетного паперу, засобів гігієни – на все це потрібно целюлозно-первинне волокно. І все це вигідніше виготовляти, ніж папір.

Але, як зазначила Юлія Орлова, ці проблеми будуть вирішуватися, тому що не можна допустити ситуацію, «щоб книга стала розкішшю».