На ГЕС в Кам’янському встановили нове робоче колесо турбіни вагою під 200 тон

На ГЕС в Кам’янському встановили нове робоче колесо турбіни вагою під 200 тон

Складну інженерно-технічну операцію успішно виконали фахівці середньодніпровської ГЕС: у камеру гідротурбіни перенесено нове робоче колесо вагою близько 200 тон – найбільше в Україні, повідомляє прес-служба «Укргідроенерго».

Автор: Валентин Фіголь.

В рамках проекту реконструкції II черги на Середньодніпровькій ГЕС відбулося перенесення нового робочого колеса гідроагрегату № 1. Колесо виробництва АТ “Українські Енергетичні Машини” було зібрано на монтажному майданчику, перенесено та встановлено у камеру гідротурбіни.

Варто зазначити, що за своєю формою робоче колесо такого типу нагадує гребний гвинт та носить ім’я австрійського інженера Каплана, який запатентував даний винахід ще у 1912 році.

На каскаді Дніпровських ГЕС робочі колеса такого типу встановлені ще на трьох гідроелектростанціях – Кременчуцькій ГЕС, Каховській ГЕС та Дніпровській ГЕС-2. Але робочі колеса на Середньодніпровській гідроелектростанції в Кам’янському є найбільшими в Україні. Їх діаметр складає 9,3 м. Вага одного робочого колеса складає майже 192 т, що співмірно з вагою пасажирського лайнера Boeing 747-400.

На ГЕС в Кам’янському встановили нове робоче колесо турбіни вагою під 200 тон - ФОТО

Нагадаємо, що наразі на Середньодніпровській ГЕС у реконструкції перебувають два гідроагрегати – №1 та № 2. Реконструкція відбувається без зупинки гідроелектростанції, не впливаючи на забезпечення покриття пікових навантажень та забезпечення мобільного аварійного резерву у Об’єднаній енергосистемі України. Адже Середньодніпровська ГЕС відіграє роль енергогенеруючої та енергорегулюючої станції.