Кам’янське впорядковує режим роботи у воєнний час

Кам’янське впорядковує режим роботи у воєнний час

Перші повітряні тривоги, будівництво блокпостів, поява на вулицях міста озброєних людей – остаточно розвіяли залишки мирного, довоєнного життя Кам’янського. Місто перейшло на воєнний стан. Цивільним, як  зазвичай військові називають мирне населення, доводиться звикати до нових незручностей. Проте, військові та адміністрація міста намагаються у оперативному режимі вирішувати усі проблеми, аби кам’янчани почувалися у безпеці.

Автор: Сергій Гузь.

Правопорядок контролює поліція

За безпеку в місті (не плутати з обороною) цілковито відповідає поліція Кам’янського району. Як повідомили на засіданні міського штабу, який займається зараз забезпеченням життєдіяльності Кам’янського, патрулювання міста здійснюється силами поліції, вони ж і реагують на усі виклики.

Сергій Лукашов, керівник поліції Кам’янського району, запевнив, що сил особового складу достатньо, щоб утримувати в місті порядок. Ніякої необхідності у озброєному патрулюванні загонами самооборони – немає. Навпаки, закликав мешканців міста не вештатись вулицями з мисливською зброєю, аби не створювати для мирних громадян та військових додаткових ризиків. Адже непорозуміння та тривога можуть спровокувати не просто конфлікти, а непотрібні зараз нікому втрати та паніку.

Сили тероборони забезпечують охорону блокпостів та інших об’єктів, визначених планом оборони міста.

Рух мостом і дамбою ГЕС впорядкують

З вчорашнього дня мешканці міста зіткнулися з проблемою пересування з лівого на правий берег. Посилена перевірка зранку та ввечері привели до утворення кілометрових черг та зайвого напруження на блокпостах. Тому сьогодні на штабі вирішили спростити проїзд всередині міста до настання комендантської години. Тож пересуватися з лівого на правий берег вже вдень стало легше. Принаймні зараз, поки ситуація в нашому регіоні відносно спокійна.

Самі блокпости будуються виключно за наказом військових, відповідно до загального плану оборони регіону. Як заявив у коментарі Олександр Костенко, командир батальйону тероборони Кам’янського району, – міський голова Андрій Білоусов та представники міських служб, підприємств міста забезпечують будівництво блокпостів усіма необхідними матеріалами, технікою та людьми.

Він також подякував мешканцям міста за волонтерську допомогу. Проте зазначив, аби мешканці Кам’янського не будували барикади чи блокпости у себе у дворах. Потреби в цьому зараз немає, а от перешкоди у пересуванні містом можуть виникнути.

Як запевнили представники військової адміністрації, зараз місту не загрожують диверсійні групи ворога. А якщо такі навіть з’являться, то у поліції, тероборони та військових достатньо сил, аби їх нейтралізувати. Якщо ж ви стали свідком появи диверсантів, то достатньо повідомити у поліцію, чітко зазначивши де, кого, та в який конкретно час ви помітили, що це були за люди чи транспорт, в якому напрямку рухаються. Бажано побачене зафіксувати на відео, щоб правоохоронцям було легше визначити реальність загрози, та як на неї реагувати. Адже зараз від громадян поступає дуже багато непідтвердженої інформації, яка тільки відволікає сили та ресурси поліції.

Замість РДА – військова адміністрація

Ще одним свідченням того, що місто переходить на воєнне життя, є впровадження військових адміністрацій в Україні. І як сказали на штабі: усе підпорядковується військовій адміністрації, а місто живе за розкладом воєнного часу.

Начальником Кам’янської районної військової адміністрації призначено Олега Гапіча, колишнього голову райдержадміністрації. Андрій Білоусов, мер Кам’янського, його заступники та усі міські служби зараз працюють в тісній координації разом з військовою адміністрацією, що видно на всіх засіданнях штабу.

І хоча сама назва – військова адміністрація – говорить про її першочергові завдання, разом з керівництвом міста вони відпрацьовують і усі щоденні питання життєдіяльності міста. Адже завдання зараз і місто до оборони підготувати, і забезпечити повсякденну роботу усіх підприємств та комунальних служб Кам’янського.