Як працює залізничний вокзал Кам’янського в умовах воєнного стану

Як працює залізничний вокзал Кам’янського в умовах воєнного стану

Вірна ознака війни в країні – залізниця, і, звичайно, пасажирські поїзди, які евакуюють людей із прифронтової зони до безпечних місць. На жаль, це явище – масова евакуація мирних жителів – не оминула і Кам’янське.

Однак величезного скупчення людей на залізничному вокзалі немає. Як розповіла начальник вокзалу Аліна Чехранова, ажіотаж був з 24 лютого по 10 березня, коли виїжджало по кілька тисяч людей, зараз наплив людей помітно спав. На сьогоднішній день з різних причин вже закрито напрями на Хелм (Польща) та на Львів, є поїзди на Чоп, вирішується питання щодо інших поїздів у західному напрямку. Оперативно вирішується питання вивезення пасажирів із Кам’янського: співробітники вокзалу визначають кількість людей, які бажають виїхати у західному напрямку, роблять заявку та організовують посадку на евакопоїзди, які йдуть із Дніпра та Запоріжжя, виїхати можуть усі охочі. Евакопоїзди обов’язково зупиняються у Кам’янському та не вирушать далі, доки не заберуть усіх бажаючих. Насамперед у потяги пускають вагітних та жінок з малолітніми, до 4-х років, дітьми. Звісно, ​​у дні першого ажіотажу вагони були переповнені, але наразі ситуація стабілізувалася.

Нещодавно в соцмережах з’явився лист-звернення з вимогою від міської влади негайно сформувати спеціальний евакопоїзд, який приблизно 1 раз на 3 дні слідуватиме з нашого міста в Хелм, Вроцлав, Кельн і так далі. На вокзалі дуже скептично ставляться до такої «ініціативи» одразу з кількох причин.

По-перше, формування пасажирського поїзда у нашому місті просто неможливе. Згідно з чинними правилами, всі вагони, що ставляться в пасажирський поїзд, мають пройти найсуворіший контроль на предмет технічної справності та безпеки перевезень, інакше на лінію їх просто не випустять. Пройти такий контроль можна лише у пасажирському депо, у Кам’янському такого депо немає, найближчі – у Дніпрі та Запоріжжі.

По-друге, для формування спецпоїзда потрібні вагомі причини, а саме – належна кількість пасажирів. Навіть неозброєним оком видно, що цілий поїзд пасажирів у Кам’янському не набирається.

По-третє, «Укрзалізниця» працює за своїми правилами, і формування окремого пасажирського поїзда – це величезна робота: узгодження окремого графіка руху, виділення локомотивів та вагонів, визначення зупинок у дорозі, призначення людей, які обслуговуватимуть такий поїзд та багато іншого. На все це треба чималий час. Тому набагато простіше і доцільніше організувати посадку людей на вже існуючі поїзди з Дніпра та Запоріжжя.

По-четверте, «Укрзалізниця» має свої пріоритети при формуванні евакопоїздів. Насамперед організовано вивезення людей із зони бойових дій, так звані «зелені коридори». Як зазначає керівництво компанії, біженців на станції підвозять автобусами, там їх перехоплюють залізничники та вивозять у безпечні місця. Є певні станції, звідки насамперед вивозять людей. І зрозуміло, що саме туди прямують вільні вагони, а не в Кам’янське.

І, нарешті, по-п’яте. Хелм вже закрито для українських біженців, про це офіційно оголошено. Також закрито Вроцлав, інші польські міста. І навряд чи польська влада зробить особливий виняток для спецпоїзда з Кам’янського.

Дуже здивувалися кам’янські залізничники і тому, що автори анонімного звернення говорять про відсутність туалетів у поїздах – мовляв, люди терплять по 24 години та користуються памперсами. На вокзалі зазначили, що всі вагони обладнані туалетами – старі звичайними вагонами, нові – біотуалетами.

– «Укрзалізниця» працює у штатному режимі, наш вокзал також. Ми виконуємо і виконуватимемо всі покладені на нас обов’язки, всі бажаючі обов’язково поїдуть, – зауважила начальник Кам’янського вокзалу Аліна Чехранова.