Укриття для маленьких відвідувачів лаштують в центральній бібліотеці Кам’янського

Укриття для маленьких відвідувачів лаштують в центральній бібліотеці Кам’янського

Укриття для маленьких відвідувачів, учасників проекту «Бібліотечна освіта», лаштують бібліотекари та волонтери «летючої бригади» в юнацькому відділі центральної бібліотеки Кам’янського.

Автор: Валентин Фіголь.

Зважаючи на часті повітряні тривоги, бібліотекари взялися облаштувати сховище в підвалі юнацького відділу централізованої бібліотечної системи Кам’янського.

Необхідність такого кроку викликана тим, що у відділі регулярно проходять заходи за участю дітей Кам’янського, розповіла Тетяна Герасюта, заступник директора бібліосистеми. Тут відбуваються зустрічі проекту «Бібліотечна освіта», в яких задіяні учні кількох навчальних закладів міста та діти з БФ «Карітас».

Укриття для маленьких відвідувачів лаштують в центральній бібліотеці Кам’янського - ФОТО

«Якщо під час заходу почнеться повітряна тривога, ми зможемо розміститись разом з дітьми у підвальному приміщенні», – зауважила Т. Герасюта.

Облаштуванням такого приміщення 19 квітня і займались хлопці з «летючої бригади» – групи волонтерів, які допомагають фізичною працею там, де це потрібно місту.

Попрацювати довелось добряче: переносити з місця на місце старі книжки, совати туди-сюди розхитані та перехняблені від часу стелажі, прибирати сміття, накопичене за роки експлуатації підвалу.

В бібліотечному підвалі досі зберігаються книжки на кшталт «Великої радянської енциклопедії», якими відвідувачі не цікавляться вже багато років.

Укриття для маленьких відвідувачів лаштують в центральній бібліотеці Кам’янського - ФОТО

«Ці книжки вже давно готові до списання, просто руки до них не доходять, – розповіла пані Тетяна. – Скоро сподіваємось зробити інвентаризацію…»

Книжки в бібліотеці, за словами фахівців, мають зберігатись не більше 15 років. Бо вони накопичують у собі пил, бруд, плісняву, збудників різних захворювань. У бібліотекарів туберкульоз та інші недуги легень – професійні захворювання, зауважила Т. Герасюта.

Тому старі книжки та старі меблі було прибрано подалі, і під укриття звільнили окреме приміщення.

«Тут є вентиляція, доступ до води і відносна безпека, – акцентувала пані Тетяна. – Ми поставимо тут меблі, і укриття для маленьких відвідувачів буде готове».