Важливі рішення щодо екомоніторингу та хімічної безпеки прийняв уряд України

Важливі рішення щодо екомоніторингу та хімічної безпеки прийняв уряд України

Низку важливих екологічних рішень прийняв Кабмін України 26 квітня – від комплексного моніторингу довкілля до зміцнення хімічної безпеки країни та подальшої цифровізації екологічних послуг.

Автор: Валентин Фіголь.

Про рішення уряду розповів на брифінгу нещодавно призначений міністр Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець. Так, Кабмін схвалив законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля», який передбачає створення єдиної державної системи моніторингу довкілля. Кожен компонент довкілля (вода, повітря, ґрунти) буде підлягати системному спостереженню на чотирьох рівнях – від державного до об’єктового.

«На місцях будуть створювати регіональні центри моніторингу довкілля, а всі екологічні дані збиратимуться на Єдиній електронній інформаційній платформі, щоб бути доступними кожному українцю в режимі 24/7. Ще одним важливим аспектом нової системи стане її подальша інтеграція до загальноєвропейської системи моніторингу всіх компонентів довкілля», – наголосив очільник Міндовкілля. Єдина система відповідатиме міжнародним стандартам екологічного управління.

Також уряд затвердив План заходів із реалізації Концепції підвищення рівня хімічної безпеки до 2026 року.

«Створення комплексної системи управління хімічною безпекою нині набуло ще більшої актуальності. Після перемоги над агресором нам потрібно буде ліквідовувати наслідки забруднення довкілля небезпечними хімічними речовинами. Крім того, у післявоєнний період активно відновлюватиметься економіка і хімічна промисловість також, відбудовуватимуться населені пункти. Тож мають діяти ефективні інструменти моніторингу та контролю», – наголосив Р. Стрілець.

Реалізація Плану, сподіваються автори, допоможе адаптувати національне законодавство до міжнародного і європейського в питаннях хімічної безпеки та охорони здоров’я від негативного впливу хімічних речовин; зміцнити кадровий потенціал і підвищити обізнаність громадян у цій сфері.

Також уряд спростив процедуру оформлення висновку на транскордонне перевезення відходів, перевівши її в онлайн-формат. Відтепер суб’єкти господарювання зможуть надсилати документи для отримання висновку про транскордонне перевезення небезпечних відходів онлайн – на електронну пошту Міндовкілля. Після розгляду цих документів рішення про надання письмової згоди (повідомлення) про перевезення відходів також оформлюватимуть в електронній формі та вноситимуть до Єдиного державного інформаційного вебпорталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі». Онлайн-висновок надсилатимуть не заявнику, а відразу компетентному органу країни імпорту, експорту чи транзиту відходів.

«Уперше ми забезпечимо електронний обмін інформацією з країнами-учасницями Базельської конвенції замість паперу, на який ще вчора витрачалося багато часу. Водночас отримуємо якісно новий рівень контролю за перевезенням через кордон небезпечних відходів», – сказав міністр.

Уряд також планує надати допомогу населеним пунктам, які зіткнулись з браком води через екологічні чинники або бойові дії. На таку допомогу заплановано виділити 160 мільйонів гривень з держбюджету, додав очільник Міндовкілля.