Нову Україну планує побудувати влада після перемоги

Нову Україну планує побудувати влада після перемоги

Влада анонсує плани по післявоєнній відбудові України: мета – не просто відбудувати зруйновану, а побудувати сучасну європейську цивілізовану державу. Для цього розроблено план та оголошено збір коштів.

План економічного відновлення України представив Офіс президента Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради. Про це повідомив голова ОП Андрій Єрмак.

«Це нові підходи та нові політики. Сучасні та європейські. Мета – не просто відбудувати зруйновану, а побудувати сучасну європейську цивілізовану державу», – прокоментував план Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

План передбачає повний доступ до ринків ЄС та країн G7. Велика Британія та країни Євросоюзу вже оголосили про скасовування імпортних мит на українські товари.

Україна, за словами А. Єрмака, чекає на аналогічні дії з боку урядів США, Японії, Канади.

План економічного відновлення України передбачає:

– набуття статусу кандидата, а потім повноправне членство в ЄС;

– побудову економіки на засадах дерегуляції та лібералізації, за більшістю ліцензій та дозволів вже ухвалено декларативний принцип для бізнесу;

– створення логістичних маршрутів у західному напрямку, вже є перші результати – між Україною та Польщею підписано відповідний меморандум;

перехід від експорту сировини до перероблювання у галузях, що дають найбільший експортний виторг – у сільському господарстві та металургії, зокрема.

Розвиток вітчизняного ВПК заплановано у вигляді не лише закупівлі зброї, а й  виробництва.

Незалежність в енергетиці досягатиметься збільшенням видобутку власного газу та розвитком атомної енергетики.

Кліматична модернізація з урахуванням при створенні нових об’єктів у різних галузях промисловості принципів «зеленої економіки».

В оновленні України будуть залучені українські компанії та виробники, декларує влада: це дасть поштовх економіці, створить нові робочі місця, пожвавить підприємницьку активність.

План відновлення України матиме два підходи: регіональний та параметричний, наголосив Д. Шмигаль.

Регіональний – це коли країни-партнери чи міста-побратими чи корпорації допомагають у відновленні конкретного українського міста чи регіону.

«Наприклад, Данія погодилася допомагати з відновленням Миколаєва. Італійський Бергамо – з відновленням Бучі», – уточнив прем’єр.

Параметричний підхід – це програма Національної ради з відновлення, яка напрацьовує параметри відновлення та трансформації кожного сектора економіки.

Уряд України також запускає сайт u24.gov.ua. Це платформа для збору коштів на підтримку України в рамках глобального проєкту United24.

Національний банк звітуватиме щодня про збір коштів. Усі міністерства надаватимуть громадськості свої звіти про те, на що було спрямовано гроші.

Компанія «Делойт» в Україні, що є частиною міжнародної мережі Deloitte, перевірятиме звітність міністерств та гарантуватиме прозорість роботи платформи.

Кошти розподілятимуться за трьома основними напрямами:

– оборона та розмінування,

– гуманітарна та медична допомога, а також допомога дітям,

– відновлення об’єктів критичної інфраструктури, доріг, мостів, шкіл та лікарень, електро-, водопостачання та зв’язку.

Ще одне урядове рішення безпосередньо стосується першочергового відновлення – це спрощення порядку змін будівельних норм на час воєнного стану та після його завершення.