Дніпропетровщина, на відміну від ООН, не боїться голоду

Дніпропетровщина, на відміну від ООН, не боїться голоду

«Безпрецедентною хвилею голоду й злиднів» лякає світ ООН. «Голоду не буде», – заспокоюють земляків аграрії Дніпропетровщини.

Автор: Валентин Фіголь.

ООН лякає голодом і злиднями

В ООН попередили світ про економічний та соціальний хаос через розв’язану Росією війну проти України, пише CNN.

Генральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що війна в Україні може “підняти безпрецедентну хвилю голоду та злиднів, залишаючи після себе соціальний та економічний хаос”.

За словами генерального секретаря ООН, цього року криза у світі пов’язана з “відсутністю доступу”, а вже наступного року вона переросте у відсутність продовольства. Певно, посадовець мав на увазі неможливість доступу до 2 десятків мільйонів тон українського зерна, які наразі неможливо вивезти з України через блокаду портів російськими агресорами…

“Не помиляйтеся: жодна країна чи громада не залишиться незачепленою цією кризою вартості життя”, – зауважив генсек ООН.

Варто зауважити, що забезпечення продовольством сьогодні одна з найбільш обговорюваних тем у світі. Адже Україна та Росія забезпечують понад чверть світових обсягів поставок пшениці, а також левову частку ячменю та соняшника, вагому кукурудзи. Війна Росії проти України призвела до виснаження запасів та зростання цін на продовольство по всьому світу. За даними ООН, у найбідніших країнах, таких як Ємен, Ефіопія та Афганістан, населення незабаром може зіткнутися з найжорстокішим голодом, в країнах Європи спостерігається дефіцит соняшникової олії, а ціна на хліб б’є чергові рекорди.

Голоду не буде, кажуть аграрії

«Голод не загрожує ані Дніпропетровській області, ані Україні. Хліба у нас достатньо, навіть якщо ми нічого не зберемо. Перехідний урожай залишився у багатьох фермерів, у тому числі на великих сільгосппідприємствах. Голоду не буде, це точно», – так бачить продовольчі перспективи голова обласної асоціації фермерів України Анатолій Гайворонський.

Дніпропетровщина, на відміну від ООН, не боїться голоду - ФОТО
голова обласної асоціації фермерів України Анатолій Гайворонський

Згідно з офіційною інформацією, в області цього року посіяли майже 1,2 мільйона гектарів пшениці, кукурудзи, ячменю, вівса, гречки, пшона, гороху, соняшника та інших культур. Крім того, ще більш ніж на 750 тисяч гектарів дозріває озимина.

Види на врожай непогані, каже А. Гайворонський: «Нині посіви у хорошому стані. Весна була затяжна, що позитивно позначилося і на озимих, і на ярових культурах. Як буде далі, побачимо. Ще до збирання врожаю близько місяця. За цей час все може статися: і посуха, і зливи із градом. Але зараз дивимося з оптимізмом». Прогноз на соняшник у аграрія хороший. А ось для кукурудзи погода була несприятливою. Посіви тривалий час були у стресовому стані. Зараз кукурудза пішла в зріст, і якщо будуть дощі та тепло, то буде все добре.

В області, за словами пана Гайворонського, через війну залишилось незасіяним близько 0,4% площ. З боку Запорізької та Херсонської областей, де дуже близько проходить лінія фронту, та є постійні обстріли, на полях лежать боєприпаси.

Ціна їжі

«Наші фермери – господарі на своїй землі, і вони розуміють, що якщо не посієш, то нічого буде косити. Відповідно, виїжджали майже під кулями. Зараз є інформація про пошкоджені посіви, техніку. Як ви знаєте, були ракетні удари по агропідприємствах. У Магдалинівському районі збита ракета впала на фермерське господарство, постраждали люди. На щастя, обійшлося без жертв, – розповів аграрій про мужність колег. –  Мої колеги з Лимана (Донецька область), коли підійшли рашисти, відвозили техніку та насіннєвий матеріал та ховали, де могли. І в мене ховали. А потім приїхали забирати насіннєвий матеріал. Кажу, куди забираєте? Що? Війна закінчилась? А вони відповідають, що окупанти кілометр до села не дійшли, але ми сіятимемо. Ви чуєте?! Я був дуже здивований, говорю, бережіть себе. А вони ризикнули. Така ми нація, коли є хоча б найменший шанс – працюватимемо!».

І якщо на Дніпропетровщині ситуація ще більш-менш спокійна, додав А. Гайворонський, то на неокупованих територіях Запорізької, Херсонської та Донецької областей, а також на звільнених землях Харківської області все набагато гірше. Там трактористи виходять на роботу в бронежилетах та касках: «Колись родючі поля перетворилися на величезне поле битви. А ті, хто працюють на землі, наражають своє життя на небезпеку щодня. Місцеві жителі гірко жартують, що грають у руську рулетку, коли невідомо, чи повернутися додому. Але палають душею за майбутній урожай».

Скрутно в агровиробників і з ціною на реалізацію продукції, і із забезпеченням пальним, зауважує голова обласної асоціації фермерів: «Якщо ми продаватимемо зерно за нинішніми цінами, купуючи ДП за захмарними цінами, то наступного сезону багато фермерських господарств просто закриються, бо не буде за що проводити посівну».

Якщо вартість пального не зміниться, то й овочі не подешевшають, певен пан Гайворонський: «А як інакше?! Логістика з’їдає багато коштів. Тому я думаю, що ціна сильно не зміниться. Та й зібрати овочі не так просто. Багато людей виїхало за кордон. Збирати практично нема кому».