Трамваю в Кам’янському виповнилось 87 років

Трамваю в Кам’янському виповнилось 87 років

Автор: Валентин Фіголь

В минулі вихідні трамвайному сполученню в Кам’янському виповнилось 87 років. Перший пасажирський громадський транспорт нашого міста – трамвай, був запущений саме 27 листопада 1935 року, розповіли трамвайники Кам’янського.

З моменту будівництва були великі плани розвитку електротранспорту в місті. Але Друга Світова Війна пригальмувала всі плани, після неї всі сили були кинуті на відновлення трамвайної інфраструктури міста.

На початку 50-х років минулого сторіччя трамвай почав активно розвиватися. Він розвивався одночасно з містом: будувались нові цехи заводів, нові спальні житлові масиви, туди простягали одночасно і трамвайні лінії.

Трамваю в Кам’янському виповнилось 87 років - ФОТО

«До середини 80-х років, напевно, наш парк вагонів вперше в країні перейшов на однотипний рухомий склад чеського виробництва», – згадують транспортники.

Наприкінці 80-х були плани щодо перенесення трамвайних ліній у зв’язку з розширенням території заводу ДМК на вулицю Широку, Вокзальну. Цей план частково реалізували. Планували продовження маршруту в селище Романкове. До лівобережного житлового масиву планували запустити з правобережної промислової зони швидкісний трамвай. А сам лівий берег та його індустріальний район – домобудівний комбінат, мали бути пов’язані тролейбусною лінією.

1990-ті роки видалися важкими для трамвая в Дніпродзержинську. Але до середини 2000-х років трамвай вийшов із забуття і помалу почав набирати оберти. Починаючи з 2016 року, трамвай в Кам’янському переживає відродження, вважають працівники електротранспорту. Лінії ремонтуються, рухомий склад капітально ремонтується або закуповується з Європи.

Тільки за останні три роки придбано 8 трамваїв з Чехії та 2 одиниці спецавтотранспорту. Розпочато реконструкцію силових кабелів, які не реконструювалися з моменту будівництва тягових підстанцій 40-50 років тому.

Трамваю в Кам’янському виповнилось 87 років - ФОТО

На сьогодні, на лінію середньодобове виходить 22 трамваї, ще 9 одиниць знаходяться в резерві або проходять середній ремонт.

Війна принесла свої нюанси в роботу трамвая. «Влітку ми збирали гроші на дрон для наших воїнів, згадують фахівці КП «Транспорт». – По можливості матеріально допомагаємо їм».

На жаль через ворожі обстріли енергетичної інфраструктури країни, що викликало нестачу в місті електроенергії, трамваї змушені зустрічати свою річницю не виїжджаючи з депо. Але трамвайники сподіваються, що вже скоро трамваї знову поїдуть і перевозитимуть мешканців міста.

Трамваю в Кам’янському виповнилось 87 років - ФОТО