Нарахування виплат військовим в Україні змінюється залежно від ризику

Нарахування виплат військовим в Україні змінюється залежно від ризику

Автор: Валентин Фіголь

Влада вирішила змінити порядок нарахування додаткових виплат військовим в Україні. Зміни до нарахування додаткової грошової винагороди стосуватиметься тилових підрозділів та військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій.

З лютого додаткові виплати військовим будуть нараховуватись по-новому, повідомляє Міноборони України. Йдеться про застосування нового підходу до виплати 30 тисяч та 100 тисяч гривень, запроваджених постановою Кабінету Міністрів України 28 лютого 2022 року № 168.

Розмір додаткової грошової винагороди військовим, які беруть безпосередню участь у бойових діях, не змінюється.

Рішення змінити підхід до нарахування додаткової грошової винагороди стосуватиметься тилових підрозділів та військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій.

Зміни, як пишуть посадовці, ухвалено задля дотримання принципів справедливості в стимулюванні воїнів сил безпеки й оборони України.

Тепер виплати напряму залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності та специфіки бойових чи спеціальних завдань, які вони виконують.

Підставою для перегляду Порядку стали доручення Кабінету Міністрів України, що стосувалися нагальної необхідності оптимізувати видатки Державного бюджету України.

«Ще раз наголошуємо, що бойові виплати у 100 тис. гривень на місяць будуть збережені українським бійцям, які воюють з противником на передньому краї, – акцентує Міноборони. – Те ж саме стосується сімей полонених та зниклих безвісти – виплати винагороди у розмірі 100 тисяч гривень для них також зберігаються».

Логіка посадовців така: одні військові на службі ризикують більше, інші – менше. А по 30 тисяч отримують всі…

У зв’язку з цим назріло питання диференціації розмірів винагороди залежно від місця, умов та особливостей проходження служби у формуваннях сил безпеки й оборони України.

Водночас з 1 лютого 2023 року будуть збільшені розміри щомісячного (основного) грошового забезпечення (без додаткової винагороди) військовослужбовців так, щоб мінімальний його рівень для Збройних Сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби України, становив не менше ніж 20 100 гривень, також для осіб рядового і начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій та поліційних Національної поліції України — на рівні не менше ніж 17 000 гривень.

Порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони України та співробітникам системи МВС змінюється з 01 лютого 2023 року.