Підвал у подарунок – історія конфлікту навколо власності в центрі Кам’янського

Підвал у подарунок – історія конфлікту навколо власності в центрі Кам’янського

Автор: Валентин Фіголь.

Про конфлікт між мешканцями будинку 3 по проспекту Шевченка та незнайомцями, які проводять таємничі роботи в їхньому підвалі, «Пильний погляд» згадував на тому тижні. Передбачаючи, що це лише початок історії, пропонуємо читачам підсумувати позиції обох сторін інциденту.

Підвал у подарунок

Незнайомі люди вдерлися у підвал житлового будинку і щось там ламають – таке повідомлення отримала поліція в Кам’янському вдень, 20 лютого. Поліцію викликали мешканці будинку 3 по проспекту Шевченко.

Як виявилось, ними командувала жінка, яку мешканці назвали Анжелою Єрмоленко. Схожі ситуації вже траплялися і раніше. Вона показувала поліцейським техпаспорт приміщення, поліцейські їхали геть, роботи відновлювались.

Нам вдалося зустрітись з Анжелою.

Підвальне приміщення в цьому  будинку, площею приблизно 200 квадратних метрів, було подароване в листопаді 2015 року громадянці Х. іншою громадянкою Х. – так пояснила право власності на підвал Анжела Єрмоленко, представник власника. Угоду дарування, довіреність представляти власника та техпаспорт пані Анжела показала, але вивчити пильніше чи сфотографувати не дала.

Тож представниця порядкує в приміщенні власниці – поки що прибирає сміття. Склала угоду з УКОЖФ про свою участь в утриманні будинку та прибудинкової території. Готова брати участь і в благоустрої території.

«Я жила тут 15 років. Готова до розмови з мешканцями, але не хочу скандалу. А мешканці такі агресивні! Я теж поліцію викликала», – розповіла Анжела про свої взаємини з мешканцями будинку.

Щодо майбутньої забудови, то пані Анжела пояснила, що тут буде офісне приміщення. Фахівці архітектурної академії з Дніпра в 2018 році оглянули будинок і склали акта про його технічний стан. І не заперечували проти намірів забудовника, зазначила представник.

Тимчасом мешканці звернулись до міського самоврядування та правоохоронних органів з запитом про законність загадкових робіт у підвалі.

У відповіді за підписом заступника міського голови Дмитра Щербатова написано, що фахівці самоврядування 22 січня приходили подивитись, що за роботи проводяться в підвалі. Але нікого не знайшли – ні представників забудовника, ні робітників. Тому самоврядування звернулось до поліції – нехай знайдуть забудовника…

З інформацією, отриманою від органів влади, мешканці декларують намір іти до суду, але не допустити забудови підвалу.

Незнайомцям – ні!

Сталося так, що журналіст побував на місці інциденту ще до виклику поліції. Мешканці розповіли, що 18 лютого невідомі чоловіки зрізали раніше зачинені мешканцями та опечатані поліцією грати, що закривали вхід до підвального приміщення з під’їзду. Люди викликали поліцію, Анжела Єрмоленко, начебто, показала їм якийсь техпаспорт і сказала, що підвальне приміщення належить їй, і поліцейські поїхали.

Вдень 20 лютого в підвалі працювали двоє чоловіків – згрібали в купи сміття на підлозі. «Ми люди маленькі…» – прокоментували вони свої дії, покидали лопати і зникли.

Роботи ніякі не проводяться, невідомих немає, знизали плечима патрульні. І поїхали геть. Робітники не повернулись.

Так вже бувало раніше: починались якісь роботи, люди викликали поліцію, Анжела показувала поліцейським техпаспорт приміщення, поліцейські їхали геть, роботи відновлювались.

«Вони порозбивають перегородки, проб’ють стіни та фундамент, і будинок розвалиться», – переживають люди. На містобудівних умовах, виданих міську правлінням архітектури 30 січня, вказано 2 виходи з майбутнього приміщення торгового об’єкту, запланованого забудовником у підвалі.

Мешканці саме намагаються створити ОСББ в своєму будинку, тож кажуть, що матимуть неабияку практику з цього інциденту.