Вчорашня «дымка», деякі питання засідання міськвиконкому та сюрпризи громадського бюджетування в Кам’янському

Вчорашня «дымка», деякі питання засідання міськвиконкому та сюрпризи громадського бюджетування в Кам’янському

Автор: Валентин Фіголь.
Куряву з ДМК, що густо віяла на центральну та південно-західну частини міста, жваво обговорюють сьогодні кам’янчани. Особливо в неділю чаділи аглофабрика та доменне виробництво.
«Целый день висела эта дымка в центре города», – так романтично прокоментувала викид промислових відходів у атмосферу міста землячка.
Члени міськвиконкому сьогодні попередньо обговорювали порядок денний засідання, запланованого на ранок 22 травня.
Більшість питань буденні: звіт по бюджету за 1 квартал, маніпуляції з житлом, міські нагороди та покарання, зміна складу прийомних сімей тощо.
З небуденних питань – внесення змін до Порядку регулювання органами місцевого самоврядування тарифів (цін) в місті Кам’янське. Положення визначає процедуру розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на побутові, комунальні, транспортні та інші послуги, що подаються виконавчими органами міської ради та суб’єктами господарювання незалежно від форм власності. Зміни відбуваються, бо змінилось законодавство, що регулює сферу ЖКГ. Зокрема, ЖК-послуги відтепер розділено на житлові та комунальні. Відповідно, в усі документи необхідно вносити зміни, зазначила Галина Єрмоленко, директор департаменту економічного розвитку Кам’янського.
Зміни, що відбудуться, не торкнуться тарифів КП УКОЖФ, відповіла пані Єрмоленко на питання члена міськвиконкома Івана Омельяненко. Тому що це житлові послуги, а їх законодавчі зміни ще не торкнулись.
Порядок регулювання тарифів нагадує мешканцям міста – споживачам комунальних, побутових, транспортних та архівних послуг про їхню участь у тарифотворенні. Згідно Порядку, надавач послуг, який хоче поміняти ціну на них, повинен повідомити споживачів про свій намір заздалегідь. Щоб споживачі могли внести свої зауваження та пропозиції, які мають бути розглянуті, і про результат розгляду повідомлено орган місцевого самоврядування.
Не досить етична, на думку членів координаційної ради з питань громадського бюджету, поведінка деяких прихильників проектів бюджету участі обговорювалась сьогодні на засіданні коордради.
Освіта в цьому році може забрати всі гроші громадського бюджету – таке побоювання висловив Олександр Чернишов, перший заступник міського голови Кам’янського, голова коордради. «Я поважаю освіту, але…» – прокоментував посадовець випадки, коли працівники комунальних закладів освіти в робочий час агітували за проекти закладів в магазинах біля банківських терміналів. Члени ради обговорили також інформацію про те, як до ЦНАПів приходили організовані групи учнів комунальних закладів, щоб проголосувати «за бали». Поведінка непідсудна, але негарна з етичного боку – так охарактеризували дії працівників закладів члени коордради.
Як би не було, але 25% всіх проектів – з галузі освіти. «Спорт та екологія засунуті далеко», – відзначив О. Чернишов. Хоча підсумки ще не підведено (не враховані приблизно 10% голосів), вже можна припустити: більшість з приблизно 12-ти проектів, які наберуть найбільше голосів і отримають свою частку (до 200 тисяч гривень) з бюджету участі (2,5 мільйони гривень) міста будуть в галузі освіти.
«Виявляється, адмінресурс можна застосовувати не лише під час виборів у політиці, а й у бюджеті участі! – пожартував пан Чернишов. – Але на будь яку хитрість є інша законна хитрість…»
Координаційна рада підготує зміни в Положення про бюджет участі. Пропонується розділити проекти по напрямкам. Потім визнати переможцями найбільш рейтингові проекти по кожному з напрямків: освіта, медицина, інфраструктура (проекти на загальній території), спорт, екологія, культура. Коордрада має повноваження змінювати правила гри – на те вона й координаційна, погодились члени ради.