Атаки на журналістів Кам’янського знову в центрі уваги Нацполіції

Атаки на журналістів Кам’янського знову в центрі уваги Нацполіції

На наступному тижні керівництво Національної поліції заслухає звіт про хід розслідування підпалу автівки журналіста з Кам’янського Сергія Гузя, – про це вчора на парламентських слуханнях щодо безпеки журналістів заявив начальник Нацполіції Ігор Клименко.

Автор: Валентин Фіголь

Нагадаємо, автівку журналісту підпалили ще 12 лютого 2017 року, коли він був головним редактором місцевого видання «Місто 5692». З тих пір триває розслідування цієї справи, але за три роки так і не встановленні ані виконавці, ані замовники цього злочину. Справа, як кажуть, «зависла».

Виступив у Верховній Раді і сам Сергій Гузь (виступ дивіться на відео). Він нагадав присутнім на парламентських слуханнях не тільки про свій випадок, але і низку інших атак на майно журналістів з Кам’янського: «подарунок» з гранатометом та підпал гаражу головреда газети «Подія сьогодні» Михайла Балтакси, спалену автіку редактора «Антимафії» Станіслава Милославського, спробу підпалу місцевої друкарні, вибух в редакції газети «Подія». Усі ці випадки сталися протягом 2016 – 2018 років.

Виступ Сергія Гузя на парламентських слуханнях щодо безпеки журналістів

Головний редактор "Пильного погляду" нагадав парламентарям та представникам поліції про хвилю атак на майно журналістів Кам'янського, яка прокотилася містом в останні роки

Опубліковано Пильний Погляд Четвер, 7 листопада 2019 р.

Попри численні заяви українських та міжнародних журналістських організацій, гарантії та особистий контроль з боку колишнього генпрокурора Юрія Луценка – жоден з цих випадків не розслідуваний, а по деяким навіть не відкривались кримінальні провадження. СБУ також не бачить зв’язку між цими атаками та відмовляється розглядати їх, як терор місцевих ЗМІ.

Сергій Гузь вважає, що на перешкоді розслідуванню може стояти корупція, яка не дозволяла ефективно розкривати ці справи у попередні роки. На його думку, як колишнього керівника Незалежної медіа-профспілки України, виходом може бути створення спеціальних слідчих груп, які б не були пов’язані з місцевим бізнесом та політиками, і мали б шанси провести незалежне розслідування.

Власне, схожу пропозицію висунув народний депутат від «Слуги народу» та колишній журналіст Олександр Ткаченко. Залишилось дочекатись відповідних законодавчих змін, які дозволять створювати такі слідчі групи і краще розслідувати специфічні злочини проти журналістів.

Сьогодні ж, як запевнив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, справа Сергія Гузя знову на контролі і найближчим часом буде проведений ретельний аналіз усіх слідчих дій. Так само очікується, що зі свого боку генпрокуратура призначить досвідчених прокурорів, які долучаться до розслідування цієї та інших резонансних справ по злочинах проти журналістів.