Рекордний врожай зернових піде закордон

Рекордний врожай зернових піде закордон

Українські аграрії зібрали рекордний врожай зернових та зернобобових за часів незалежності – 74,3 мільйона тонн. Це на 4 млн.т. більше минулорічного рекорду і в півтора рази більше, ніж врожай 1990 року. Однак, майже 70% цього врожаю буде експортоване закордон у якості сировини. Несприятливі ціни та курс гривні значно знизять доходи аграріїв.

Автор: Сергій Гузь.

Уряд відзвітував про закінчення збору врожаю зернових і зернобобових сезону 2019 року. Як і очікували експерти аграрного ринку – цього року знову побили рекорд. Збільшились врожаї пшениці, кукурудзи, сої та інших культур. Варто зазначити, що зібраний цей врожай практично на тих самих посівних площах, що і минулого року, а загальна врожайність зернових склала 49 центнерів з гектару (минулого року 47 ц/га).

Найнижчий в історії незалежності врожай зернових українські аграрії зібрали 2003 року – трохи більше 20 млн.т. – у 3,5 разів менше, ніж зараз.

Здавалося б, великий врожай зернових мав би сприяти зниженню цін не тільки на хлібобулочну продукцію та інші вироби з борошна, але й на вартість м’яса. Однак насправді більша частина врожаю піде на експорт.

Так, минулого року зібрали 70 млн. т. зернових, з яких майже 50 млн.т – пішли на експорт. Цього маркетингового року  (з липня 20019 по червень 2020 року) експорт зернових очікується на рівні 52-54 млн.т. Тож на внутрішньому ринку зерна залишиться стільки ж, як і в неврожайні роки.

Та навіть попри значний експортний потенціал, через зростання курсу гривні та низькі світові ціни на аграрну сировину, експортери можуть отримати навіть меншу виручку, ніж минулого року.

Підвищити доходи могла б більш глибока переробка сировини в Україні – в першу чергу вирощування м’яса. Наприклад, сьогодні в Україні статистичні органи повідомляють про наявність трохи більше 6 млн. голів свиней, тоді як у 1990-му році їх було майже 20 млн.голів.

У 8 разів скоротилася кількість великої рогатої худоби – з 25 млн.голів до 3,3 млн. голів цього року. Навіть вирощування птиці, попри зростання в останнє десятиліття, все ще значно нижче, ніж в рік напередодні незалежності: 211 млн. голів сьогодні – проти 255 млн. голів у 1990 році. Та схоже, що уряд більше стурбований запуском ринку землі, аніж запуском глибокої переробки аграрної продукції. Останнє і справді могло б підвищити продуктивність праці на селі і зробити життя в сільській місцевості більш привабливим для українців через пристойні зарплати та екологічні умови життя. Сьогодні ж українці з сільської місцевості масово їдуть на заробітки в Польшу та інші країни Європи, шукаючи кращих зарплат та умов праці.