Аграрії скаржаться на брак вологи та роблять ставку на соняшник і кукурудзу

Аграрії скаржаться на брак вологи та роблять ставку на соняшник і кукурудзу

Важко згадати, коли ще таке було, аби на початку квітня сільськими дорогами здіймалась курява, наче після літньої спеки. Усі кам’янчани, хто має дачу чи город, вже звернули увагу на ранню посуху. Багато хто змушений ще на початку квітня дістати шланги та поливати свої насадження. Скаржаться на дефіцит вологи і великі аграрні виробники.

Автор: Сергій Гузь.

Станом на кінець першої декади квітня в країні посіяно вже 20% площ під ярові культури. Аграрії, особливо на півдні, поспішають відсіятись, поки у землі є ще хоч якась волога. Зараз сіють в основному пшеницю, ячмінь, овес та горох. Проте частка цих культур у загальній структурі посівних площ складає лише 15 %. Усе інше планують засіяти соєю, соняшником та кукурудзою.

Так, при загальній площі посівів ярових культур у 15,3 млн.га, під соняшник посіють – 6,2 млн.га – майже 40% всіх площ. Під кукурудзу піде 5,4 млн. га або ж 36% площ, ще 1,4 млн. га – під сою.

Усі ці культури складають основу українського аграрного експорту, але дуже виснажують землю. В умовах дефіциту вологи та непередбачуваних змін погоди, це може призвести до невпевненості прогнозів щодо майбутнього врожаю, а значить і статків аграріїв, що і так зазнають збитків через карантинні обмеження.

Ще на початку березня Українська зернова асоціація знизила очікуваний прогноз врожаю зернових та олійних культур у цьому році на 6 млн.т – до 92,6 млн.т. Тоді основною причиною експерти назвали зменшення посівних площ та дуже теплу зиму, через що є ризик пошкодження врожаю грибками, гризунами та іншими хворобами. Майже дві третини майбутнього врожаю планується відправити на експорт – 55,6 млн.т.

Тимчасом продовжується експорт зернових минулого врожаю, що вже викликало бурхливі дискусії: чи не виникне дефіциту хлібу в країні в умовах карантину? Бо ціни ж на аграрну продукцію ростуть.

Вчора в міністерстві економіки України запевнили, що контролюють ситуацію. “До того, як почне надходити збіжжя (рослини та зерно хлібних злаків – ЕП) з нового врожаю, у нас буде 3 млн тонн пшениці – у 2 рази більше, ніж минулого року, що повністю забезпечить нам продовольчу безпеку. Тому ніякого дефіциту хліба не буде”, – заявив Міністр Ігор Петрашко. Та звинуватив у зростанні цін – спекулянтів.

Читайте також: