Як запобігти поширенню коронавірусу COVID-19 у місті Кам’янське

Як запобігти поширенню коронавірусу COVID-19 у місті Кам’янське

Епідемія коронавірусу лютує більше 9 місяців. Тільки в Кам’янському за цей час захворіли 1183 (з 17 по 24 листопада – 185) осіб, з них 724 людей одужали, 54 – померли.

Але, судячи з коментарів під публікаціями про карантинні заходи, багато мешканців міста досі не розуміють, як ковід заражає людей, і для чого заходи індивідуального захисту.

Тож нагадаємо офіційну позицію лікарів, до яких ми звертаємось за порятунком від коронавірусу.

Автор: Валентин Фіголь.

Загроза в повітрі

Щодня кількість захворілих на COVID-19 зростає, а з настанням холодів також збільшується ризик захворіти на грип та сезону застуду. Про ризик нагадав Віталій Мандзюк, начальник міського управління охорони здоров’я Кам’янського.

Ковід та грип – це різні хвороби, спричинені різними вірусами. Грип з нами уже багато років, і ми знаємо, що є типи вірусів грипу A та B. Вони спричинюють спалахи грипу щосезону впродовж зимових місяців.

Коронавірус SARS-CoV-2, що викликає хворобу COVID −19 – новий, до спалаху ми його не знали й не могли мати від нього імунітету. Тому він так швидко поширився світом. Вірусу треба потрапити в кров жертви, найкраще для цього – контакт з слизовими оболонками органів дихання. Віруси  передаються від людини до людини в тісному контакті, під час кашлю або чхання, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм. Вірус може потрапити на слизові оболонки носа, очей також через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (дверних ручок, поручнів), що забруднені виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого. На поверхнях вірус може жити близько 3 годин. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей і т.д.

Заразитись можуть люди будь-якого віку, тому всі мають дотримуватись заходів захисту від вірусу.

«Вірус маленький і може пролізти крізь матеріал маски, тому захисні маски неефективні», – пишуть люди, коментуючи вимоги влади носити захисні маски. Але ж вірус не самостійно літає у повітрі: він подорожує на часточках пилу чи краплях вологи, які більші і не пролізуть крізь матеріал маски.

Літні люди та хворі на хронічні захворювання перебувають у зоні підвищеного ризику. Також слід розуміти, що можливе одночасне зараження кількома видами вірусів плюс супутня бактеріальна інфекція. Тому маски – захист не лише від ковіду: коли інфекційні агенти навалюються гуртом – імунітету складніше боронити організм, і хвороба протікає важче.

Головне – вчасно виявити

Велике значення у лікуванні має вчасне діагностування. На початковій стадії коронавірус має схожі симптоми, як і при грипі, звичайній застуді: біль у горлі, кашель, висока температура. Визначити можуть тільки спеціальні тести. Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. В цьому його небезпека. Саме  тому, якщо ви відчули симптоми захворювання чи протягом останніх 14 днів спілкувались із людиною хворою на  коронавірус – відразу попередьте про це свого сімейного лікаря. Надалі – лікар має алгоритм дій, що робити.

Пацієнти, які мають медичні показання для лабораторного обстеження методом ПЛР на коронавірусну хворобу (COVID – 19), обстежуються безкоштовно. Сімейний лікар, з яким у пацієнта укладена декларація або лікар стаціонару (для стаціонарних хворих) організовує приїзд до пацієнта мобільної бригади, яка навчена методиці забору матеріалу, його маркування та транспортування в лабораторію, яка проводить лабораторне тестування (обласний лабораторний центр, лабораторія лікарні ім. Мечникова).

У місті організована щоденна робота мобільної бригади, налагоджена спільна робота з Кам”янським міським відділом лабораторних досліджень ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України». Всі пацієнти, у яких є медичні показання для лабораторного обстеження методом ПЛР на COVID- 19, протягом 24 годин обслуговуються мобільними бригадами.

Жителі міста, які не мають медичних показань для лабораторного обстеження методом ПЛР на коронавірусну хворобу (COVID- 19), але бажають обстежитися (для подорожей) можуть обстежитися на платній основі, самостійно звертаючись в лабораторії міста і області.

З 26 листопада кожен українець через контакт-центр МОЗ зможе викликати мобільну бригаду.

Всеукраїнський контакт-центр Міністерства охорони здоров’я України із протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 вдосконалюється новими послугами. Зокрема, 26 листопада у тестовому режимі буде додана функція залишення запиту на виїзд мобільної бригади. Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За його словами, найближчим часом через контакт-центр планується запустити можливість консультації з сімейними лікарями.

«Через велике навантаження на сімейних лікарів ми почали новий набір лікарів, які зможуть надавати консультації через контакт-центр. Я думаю, що скоро все завершимо, і будь-яка людина зможе отримувати таким чином консультацію сімейного лікаря», – підкреслив очільник МОЗ.

Водночас міністр нагадав про необхідність дотримуватись усіх правил протиепідемічної безпеки та карантинних заходів, встановлених в країні.

Нагадаємо, 2 листопада розпочав роботу всеукраїнський контакт-центр МОЗ із протидії коронавірусній хворобі. Тепер, щоб отримати вичерпну інформацію, яка стосується лікування та діагностики COVID-19, варто лише зателефонувати за номером 0-800-60-20-19.

Захист від зарази

Як себе захистити  від вірусних інфекцій, рекомендують лікарі:

  • Зміцнюйте імунітет (повноцінне харчування, здоровий сон, фізичні вправи та водний баланс організму);
  • мийте часто руки з милом упродовж 20-ти секунд або користуйтесь антисептиком;
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни;
  • провітрюйте приміщення, у якому знаходитесь;
  • використовуйте захисну маску в публічних місцях;
  • уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ;
  • уникайте скупчення людей (віруси не циркулюють у повітрі і не переміщуються  на далекі відстані. Відстань – це гарантія безпеки, мінімальна дистанція — 1,5 метра);
  • уникайте дотиків до свого обличчя: не торкайтеся руками своїх очей, носа та рота.

Читайте також: