Кам’янська районна рада вже є, але її ще нема

Кам’янська районна рада вже є, але її ще нема

Кам’янська районна рада вже утворена, але не має ні персоналу, ні повноважень, ні коштів, щоб виконувати функції влади.

«Ми тут як волонтери – працюємо на майбутнє!» – жартують голова новоутвореної райради та його заступники, які вже два місяці не отримують зарплатні і не знають, де взяти 2 мільйони на виплати звільненим попередникам.

Автор: Валентин Фіголь.

Параліч зверху

В дивній ситуації опинилась новоутворена Кам’янська районна рада. Формально рада, яка має керувати територією Кам’янського району, існує вже 2 місяці. Але фактично орган місцевого самоврядування не має ані затверджених повноважень, ані бюджету, ані приміщення… І невідомо, коли те все буде – ось що найбільше тривожить керівників ради.

Кам’янська райрада, утворена в грудні 2020 року в результаті адміністративної реформи з укрупнення районів, відтепер опікується територією від Кам’янського на захід та південний захід по правобережжю Дніпра включно з Жовтими Водами. Площа території приблизно 48 тисяч квадратних кілометрів, тут мешкає майже півмільйона людей.

Райраду було утворено, обрано її керівництво: голову і трьох заступників, затверджено штат з 54 осіб. Отримано код ЄДРПОУ. Але…

Сергій Жилко, голова райради

«Нас залишили без інструментів, – ремствує Сергій Жилко, голова Кам’янської райради. – Автори реформи не подумали, а нам доводиться викручуватись! Тільки як викрутитись, коли навіть ті, хто все закрутив, не знають, що тепер робити?!»

Справа в тому, що уряд досі не організував як слід районні державні адміністрації, пояснила Тетяна Завгородня, заступник голови райради, керуюча справами ради.

При утворенні нової райради було ліквідовано колишні райради разом з усіма їх органами та службами. І тепер нова райрада не має органів, які фактично виконують рішення депутатів, керують повсякденним життям району. Це бухгалтери, фахівці житлово-комунального господарства тощо… Нема кому підготувати проект бюджету району для затвердження райрадою, наприклад. Отже, ніхто не планує ремонту доріг навесні, наприклад.

В новоутвореної райради нема затверджених повноважень – отже, нема законних джерел фінансування бюджету. Нема бюджету – значить, нема грошей ні на які дії. Нема чим заплатити за приміщення. Нема чим заплатити зарплатню голові та його заступникам – більше в раді працівників поки що немає.

Більше того: нема чим розрахуватись зі звільненими працівниками ліквідованих райрад. «Людей треба звільняти, виплачуючи їм все по закону, нагадала Т. Завгородня. – Це приблизно 1,8-2 мільйони гривень. Хто нам їх дасть?..»

Тетяна Завгородня, керуюча справами райради

Наразі готується чергова сесія райради. Треба надати депутатам проекти рішень. А свого інтернет-ресурсу у райради нема. Тож доведеться друкувати півсотні комплектів з двох десятків проектів і розсилати депутатам поштою. А де взяти на це грошей раді без бюджету?..

Поштовхи знизу

«Ми скрізь звернулись – до самого верху! Ще в грудні минулого року – одразу, як зрозуміли, що відбувається», – розповів С. Жилко. Керівництво Кам’янської райради з кінця минулого року зверталось до обласної та державної влади – до всіх її гілок, з вимогою доробити реформу, написавши конкретні механізми її втілення.

«Нарешті нас почули! – поділився успіхом голова райради. – Була нарада у голови облради Миколи Лукашука, обговорювалась наша ситуація. Ми надали свої пропозиції, їх вислухали, обіцяли зайнятись».

Керівництво райради запропонувало такі джерела фінансування районної влади:

а) 2 – 3 % податку на доходи фізичних осіб, що сплачується на відповідній території;

б) 1 % рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату;

в) 3 % плати за землю, що сплачується на відповідній території;

г) 3 % єдиного податку, що сплачується на відповідній території.

Але навіть позитивний розгляд пропозицій та їх втілення – питання невизначеного майбутнього, зауважила Т. Завгородня. Поки парламентарі приймуть відповідні зміни до законів. Поки на місцях проведуть конкурси на посади в новостворених РДА…

А дороги, на яких сніг забирає з собою асфальт, чекати з ремонтом не можуть, бо скоро весна з посівною. Про те, що нагальні потреби району фінансувати треба, нагадав Сергій Павлюк, заступник голови райради. Наприклад, платити комунальні послуги за амбулаторії, які зараз нова влада приймає на баланс.

Сергій Павлюк, заступник голови райради

«Ми тут відчуваємо себе мало не локомотивом адмінреформи. – жартує пан Жилко. – Не знаю, що б відбувалось, якби ми не стукали в усі кабінети!»

Трохи дивує керівництво райради мовчання новообраних депутатів – так, наче нічого й не відбувається. Не отримали в Кам’янській райраді певних відповідей чи підтримки і в нардепів Лічман та Трухіна.

«Ми свою справу робимо, по змозі, – поділився оптимізмом колег пан Павлюк. – Збираємо інформацію про район, знайомимось з тим, що тут є. Потенційно район може мати бюджет, скажімо, півтора мільярди гривень!»

«Поки що ми можемо хіба що мріяти, – сміються голова Кам’янської райради та його заступники. – Але ж все в світі людей починається з мрії!»