Негаразди газопостачальника дорого коштують споживачам в Кам’янському

Негаразди газопостачальника дорого коштують споживачам в Кам’янському

Технічні негаразди газопостачальника доводиться оплачувати споживачам. Замість заміни поламаного загальнобудинкового лічильника, газовики вже рік присилають мешканцям рахунки «по максимуму».

Автор: Валентин Фіголь.

Півтора роки газопостачальник надсилає споживачам рахунки з невідомо звідки взятими сумами сплати за спожитий газ.

Дивна ситуація виникла в будинку №1 по Білоруському проїзду. Як розповіли мешканці, років 3 тому на будинок було встановлено загальнобудинковий лічильник. Потім, на початку 2020 року, лічильник зник. І з тих пір споживачам приходять рахунки з сумами, які люди називають «захмарними».

«Як я сама можу спалити 25 кубів газу за місяць, з однією газовою плиткою?» – дивується 80-річна Надія Григорівна.

Негаразди газопостачальника дорого коштують споживачам в Кам’янському - ФОТО

«Нас тут багато, пенсіонерів, які раптом почали палити газ як скажені!..» – невесело жартує сусідка Алла Петрівна, яка теж отримує незбагненно високі рахунки за нібито спожитий газ.

Мешканці будинку №1 по Білоруському проїзду платять за спожитий газ так, ніби на їхньому будинку встановлено загальнобудинкового лічильника – так написано у відповіді РГК «Дніпропетровськгаз». Тобто беруться показання лічильника і діляться на всі квартири пропорційно кількості зареєстрованих мешканців.

Але в січні 2020 року фахівці Кам’янського відділення РГК виявили аварійний режим роботи лічильника на будинку, пишуть газовики. І несправного лічильника було демонтовано. Найближчим часом газопостачальник вирішить питання щодо заміни лічильника, обіцяє «Дніпропетровськгаз».

Тимчасом, пояснюють газопостачальники, платежі споживачів розраховуються по середнім показникам: береться кількість газу, спожита за останні 3 місяці, і ділиться на 3…

«Як вони дізнались, скільки я за місяць спалювала газу до цього, якщо лічильник був на будинку? – питає Надія Григорівна. – Тоді нехай поставлять мені в квартиру лічильник, як іншим ставлять безкоштовно!»

З вимогою встановити за гроші постачальника індивідуального газового лічильника споживач звернулась до РГК «Дніпропетровськгаз».

Негаразди газопостачальника дорого коштують споживачам в Кам’янському - ФОТО

«Так як споживачі будинку вже забезпечені комерційним обліком за рахунок Оператора ГРМ, підстави для встановлення індивідуального лічильника споживачеві… за рахунок Оператора ГРМ відсутні», – відповіли газопостачальники. На момент цієї відповіді лічильника на будинку по Білоруському проїзду, 1, не було вже півроку…

«Де ми візьмемо гроші, щоб встановити індивідуальні лічильники? – ремствують жінки з пенсіями менше 5 тисяч гривень. – Але ж і платити невідомо за що теж несила!»

Отже, газопостачальник з січня 2020 року не міняє несправного лічильника на будинку, при тому рахуючи плату за нібито спожитий мешканцями газ за невідомо як розрахованими «середніми показниками». І відмовляється ставити споживачам індивідуальні лічильники газу, бо десь же ж є загальнобудинковий!..