Ринок землі в Кам’янському районі: очікування та побоювання

Ринок землі в Кам’янському районі: очікування та побоювання

Ринок землі в Україні відкривається з 1 липня, тобто вже за два тижні. Землевласникам в Кам’янському районі варто приготуватись до активізації шахраїв та рейдерів, які спробують заробити на такому перспективному справі, як продаж землі.

Автор: Валентин Фіголь.

Ажіотажу не чекають

У зв’язку з відкриттям ринку землі в Україні фермери та експерти не чекають ажіотажу навколо продажу паїв та ділянок.

«Я свою землю продавати не збираюсь, – коментує очікувану новацію Роман, місцевий фермер із «середняків». – А купувати ще землю в мене грошей нема – ледь-ледь зводжу кінці з кінцями…».

«І так вся рілля навколо в оренді у агрохолдингів, – акцентує його колега Вадим. – Вони її не віддадуть – хіба що хтось іще багатший купить. А продавати свої паї одразу, не прицінившись – нема дурних, принаймні серед моїх знайомих».

«Я спілкувався з банками і запитував, чи є попит на кредитні продукти  під покупку землі. Вони реального попиту взагалі не бачать. Тому я на 90% вважаю, що 1 липня українське село і українські фермери навіть не помітять, якщо їм про це в черговий раз не нагадають політики, –  коментує ситуацію голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики, член фракція партії “Слуга народу” Микола Сольський  – І через 3-6 місяців політики вже не зможуть спекулювати на страхах суспільства. Тому що не буде в Борисполі величезних черг іноземців з валізами, не буде черг селян, які хочуть все продати тощо. Я не думаю, що ажіотаж як такий, в тому розумінні, як ми його сприймаємо, буде. Черг як таких не буде».

Напередодні відкриття ринку землі в Україні селяни не планують масово розлучатися з паями, зауважив виконавчий директор агропромислової компанії Agricom Group Петро Мельник.

З 1 липня, нагадав він, викуповувати ділянки зможуть лише фізособи, в той час як юрособи, в тому числі аграрні холдинги, зможуть здійснювати операції з 2024 року. Але до цього моменту агрохолдінги можуть поступово домовлятися про покупку орендованих ними ділянок на «довірених» осіб – акціонерів, родичів, працівників компанії.

Як повідомив пан Мельник, поки серед орендодавців розглядають можливість продати землю лише 3-5%. І бажаючих піднімати пропозицію до понад 2 тисяч доларів за гектар поки що не видно, зауважив експерт.

Аферисти не дріматимуть

Випадки земельного рейдерства фіксуються в Україні і зараз, проте з відкриттям ринку землі рейдери неодмінно активізуються. Про це попереджають представники міністерства юстиції.

Як пророкують в Мін’юсті, аферисти будуть намагатися продати землю за підробленими документами. Тому власникам земельних паїв посадовці радять убезпечити свою власність від зазіхань шахраїв.

Спершу треба якомога швидше оцифрувати свої документи на земельний пай, рекомендують правники.

«У більшості людей право на землю знаходиться тільки на паперових носіях. А це – відкритий шлях для шахраїв, які можуть підробити документи і звернутися, наприклад, до нотаріуса з підробленим документом. Крім того, коли немає даних в реєстрі, ніхто не знає, хто власник, крім того органу, який видавав документ», – розповіли в Міністерстві юстиції.

Тому власники паїв обов’язково повинні зафіксувати своє право власності в електронному реєстрі.

В першу чергу, потрібно присвоїти своїй ділянці кадастровий номер. Це свого роду аграрний паспорт, що засвідчує, що саме ця ділянка з цим кадастровим номером належить саме вам. Без кадастрового номера не можна буде здійснити жодної юридичної угоди на ринку землі.

Другим кроком має стати внесення відомостей про речові права на ділянку до Державного реєстру прав на нерухоме майно. Зробивши це, ви зафіксуєте право на свою ділянку, і вже ніхто не зможе продати її за підробленими документами.

При цьому чиновники з Мін’юсту радять власникам земельних ділянок поквапитися з цією процедурою, бо кримінал не дрімає…

Якщо хтось не встигне до 1 липня оформити документи в цифровому вигляді, це можна буде зробити і після цієї дати.

У Мін’юсті також радять тим, хто вже зіткнувся із земельним рейдерством, не зволікати і звертатися зі скаргами або до них в міністерство, або прямо в поліцію.

Читайте також:

Відкритий ринок землі – загибель для природи України, кажуть науковці